Det som skulle bli en stor kveld for ungene født i 2008 på flotte Briskeby tirsdag kveld, ble ødelagt av ubehagelig krangling mellom voksne. Det endte med at flere spillere gikk gråtende av banen. Ifølge kilder skal barn fra både HamKam og Ottestad ha vært lei seg over det som skjedde. Den unge dommeren, som ikke skal ha vært i tenårene en gang, skal også ha tatt det hele svært tungt.

Fra Ottestad-hold ble det reagert kraftig på det de mener var en sjokkerende oppførsel av HamKams trener.

– Han fikk en mamma fra eget lag til å gå. Og han tok tak i en av våre spillere etter en takling. Det hele eskalerte og han dyttet en av våre voksne. Til slutt løp vår sønn til oss og ville hjem. Dommeren, som nok var 11–12 år, gråt også. Vi måtte trøste ham. Han følte at alt ble ubehagelig. Jeg har holdt på med mange idretter selv og er utdannet trener, og jeg har aldri opplevd noe lignende, sier moren til en av Ottestad-spillerne.

Skriking og banning

HA-sporten har snakket med en rekke personer som var til stede på Briskeby denne kvelden. Flere av dem var innstilt på å fronte saken, men etter at klubblederne til Ottestad og HamKam snakket sammen i går, ble de enige om at det kun var lederne som skulle uttale seg i saken.

Ottestads lagleder Hans Bjørnstad, som var til stede på Briskeby, bekrefter imidlertid at det var flere uheldige episoder som skjedde. Også fra Ottestads side.

– Det var uønsket og usportslig atferd fra begge lags voksne. Vi må ta lærdom av det som skjedde, sier Bjørnstad til HA-sporten.

Øyevitner for øvrig beskriver ellers detaljert dramaet som endte med at kampen ble avbrutt etter snaue 20 minutter.

Fra Ottestad-hold blir det hevdet at HamKam-treneren var veldig aggressiv under kampen. Det var mye skriking og banning fra sidelinja. 

Videre beskrives en hendelse som var med på å sette fyr på situasjonen.

Det startet med noe som skulle vært et innkast hvor en HamKam-spiller førte ballen omtrent en meter over sidelinja. Treneren til HamKam sa fortsett-fortsett, og så gikk HamKam fram og scoret. Ottestad-treneren skal da ha sagt ifra om at han ikke likte dette, men fikk beskjed om at dette var helt vanlig i Nederland. Der lot de barna spille fotball også når ballen var ute.

HamKam-treneren skal videre ha vist til at han hadde trenerdiplom fra Ajax og at de kunne lære av hans opptreden.

Ottestad-lagleder hans Bjørnstad bekrefter at de også må ta sin del av skylda for at det hele eskalerte, og det var særlig en foreldre som bidro negativt. Han konfronterte nemlig HamKam-treneren ved å gå ut på banen og over banen mot han.

Takling utløste mer bråk

Nesten 20 minutter ut i kampen skjedde det som fikk det hele til å koke over på Briskeby.

En HamKam-spiller ble taklet så hardt at det ble dømt frispark. Alle var enige om at det var en ufin takling, men det er uenighet om hva som skjedde rett etterpå.

Fra Ottestad-hold blir det hevdet at HamKam-treneren gikk ut på banen og sjekket sin egen spiller før han tok tak i drakta til Ottestad-spilleren og dro den rundt med knyttneven mens han sa: Du kan nok bli en god spiller om noen år, men du må ikke takle slik. 

HamKam-treneren ønsket i utgangspunktet ikke å kommentere denne saken, men etter å ha fått fortalt Ottestad sin versjon, sier han dette om episoden.

– Jeg gikk på banen for å sjekke skaden til vår spiller, så strøk jeg Ottestad-spilleren over hodet og skrøt av han for at han jobbet bra hjemover, men jeg sa også at han ikke skulle takle så hardt, sier treneren

Det igjen skal ha provosert Ottestad-foreldrene, og da særlig han som var mest aktiv. En versjon er at det da endte med en direkte fysisk konfrontasjon mellom de to involverte hvor HamKam-treneren skal ha dyttet til mannen fra Ottestad.

HamKam-treneren Sjokkert

HamKam-treneren på sin side avviser dette.

– Det er beklagelig det som skjedde. Slike ting skal ikke skje når det handler om barnefotball. Jeg verken tok tak i noen av deres spillere eller dyttet noen voksne, men det var ubehagelig da en av deres voksne gikk over hele banen og mot meg. Da sa jeg ifra at han ikke kunne oppføre seg sånn. Ottestads ledere gikk også flere ganger ut av sin teknisk sone og mot der hvor jeg sto. Jeg er sjokkert over at voksne kan oppføre seg slik når vi har med barn å gjøre. De bør straffes, sier HamKam-treneren.

Felles melding

Ottestad Fotballs styreleder og HamKams daglig leder Anders Langset kom i går med denne felles uttalelsen om saken i et forsøk på å slokke brannen som ble tent på Briskeby.

«Tirsdag var det fotballkamp på Briskeby mellom HamKam og Ottestad sine gutter født i 2008.

Dette var dessverre en kamp hvor de voksnes oppførsel etter hvert kom i større fokus enn barnas fotballglede.

Begge klubber ønsker å ta et oppgjør med denne uønskede atferden og den usportslige oppførselen – dette er ikke akseptabelt!

Klubbene har tiltro til hverandre og at nødvendige tiltak vil bli iverksatt fra begge sider.

HamKam og Ottestad Fotball har et tett og godt samarbeid og ønsker selvfølgelig at dette skal fortsette og ytterligere forsterkes i fremtiden.

Vi er enige om å ha et felles sosialt tiltak for barna som deltok på kampen. Begge klubber beklager hendelsen og håper flere kan ta lærdom. 

Fotball skal være gøy!»

Fotballkretsen er for øvrig også informert om saken.