Mange forbinder romjula med byturer og alkohol. Dette kan være vanskelig å kombinere med livet som toppidrettsutøver, og HA-sporten har vært i kontakt med de lokale idrettsprofilene. Hvordan løser de tematikken og kombinasjonen med idrett og alkohol? Hvor ofte er det vanlig å dra på byen?

Og hvilket forhold har man til alkohol både før- og underveis i sesongen?

Tror ikke på forbud

Storhamar-trener Sjur Robert Nilsen forteller at han naturligvis har pratet om dette med spillerne, og at man i klubben ikke opererer med noe totalforbud. Skjønn og bevissthet er nøkkelord.

– Jeg tror ikke på noe forbud. Idrett og alkohol er ingen god kombinasjon når man er aktiv, men man må huske på det sosiale elementet. Under juleoppholdet kan man gjerne ta seg en bytur, og på julaften er det greit med et glass eller to til maten. Jeg gir klare føringer for hva som er greit og ber spillerne være bevisste i forhold til dette. Det er ikke slik at det er fritt fram, sier Sjur Robert Nilsen, som ikke er redd for at noen av hans hockeyelever gjør seg bort på byens utesteder i romjula.

John Anders Rise har etter hvert fått en del år og kamper i HamKam-trøya. Han forteller at han underveis i sesongen holder seg unna alkohol.

– Man kan kanskje ta en pils etter kamper for eksempel, men noe bytur blir ikke aktuelt underveis i sesongen. Ute av sesong er det litt friere tøyler, men vi testes på siste og første trening, så man kan ikke bryte ned seg selv i løpet av fotballferien. Mine byturer i løpet av et år kan nok teller på to hender, sier han.

Trener Kevin Knappen er klar på hva som er rett og hva som er galt hos de grønne og de hvite.

– Vi har en tanke om at man er HamKam-spiller 24 timer i døgnet og at man oppfører seg deretter. Denne strikken er det sikkert noen som tøyer lenger enn andre, men man skal alltid tenke på lagkameraten, sier Knappen, som ikke er redd for at noen av spillerne hans skeier ut skikkelig for eksempel nå i romjula.

– Nei, det er jeg ikke redd for og tar dette med knusende ro. Det er greit å ta seg en bytur, men forbudt å være synlig beruset. Gjør man en ureglementær ting så er man ute av laget.

Alkohol som avkobling

Sprinteren Øystein Klareng er også veldig påpasselig med inntaket.

– Hele sommeren er tørrlagt, for da er det treninger og stevner hele tiden. Men etter tunge treningsperioder, for eksempel på høsten, så kan det være fint å ta seg en bytur som avkobling. Bare drive med noe helt annet enn hva man pleier å gjøre liksom, sier Orion-utøveren, og påpeker at han aldri drikker seg overstadig beruset.

– Men nå i jula kan det bli en tur ut. Da er alle tilbake på ferie fra jobb eller studier. Jeg klarer fint å ta en bytur uten å drikke mye, sier han.

Heller ikke for håndballjentene i Storhamar blir det tid til utskeielser.

– Vi er mennesker vi som driver med idrett også, og vi har lov til å kose oss fra tid til annen. Som toppidrettsutøver velger man automatisk bort det å feste mye. Vi er forbilder for mange og må leve opp til det, sier Birkeland, som ikke savner mer fest.

– Vi har fester og julebord med laget noen ganger i året. Jeg nøyer meg med det og har ikke tid til mer enn som så. Nå i jula fikk vi for eksempel beskjed om å kose oss med venner og familie, sier hun.

Andre har tatt et standpunkt om å holde seg helt unna alkohol. Langrennsløper Kristian Græsli er ambassadør for organisasjonen Idrett uten alkohol og rører det dermed aldri.

– Det er ikke heldig å røre alkohol når man driver med idrett, og jeg har valgt å holde meg helt unna både i og utenfor sesong. Behovet for å drikke er ikke der, men jeg har ikke noe imot utøvere som liker å drikke alkohol, sier Græsli.

Han får støtte av orienteringsesset Magne Dæhli, som heller ikke drikker.

– Jeg har løst det på en fin måte i forhold til at jeg ikke synes det smaker godt, derfor har jeg heller ikke noe behov for å smake det eller feste noe særlig. Jeg har ikke noe imot det, og ser heller ikke på meg selv som avholds. Jeg klarer meg fint uten, sier Løten-mannen.

Han tar seg sjeldent en fest, men deltar dersom det arrangeres i etterkant av store mesterskap eller andre utladninger i forbindelse med idretten.

– Det hender at man har avslutningsfester og da er jeg med, men drikker meg aldri full.

Har blitt «uglesett»

Storhamar-spiller Lars Erik Hesbråten, som for tiden er skadet, forteller at det ikke alltid er like hyggelig å være ishockeyspiller på byen i Hamar.

– Kanskje spesielt hvis det har vært motgang og man tar seg en tur ut når det er landslagspause for eksempel. Da hender det at man føler seg litt uglesett, men slik er det bare, sier han.

Storhamar-trener Sjur Robert Nilsen er ikke overrasket.

– Det er ofte de samme som spanderer en halvliter i medgang som stikker deg i ryggen i motgang. I mine øyne er det en uting, sier Storhamars ishockeytrener.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.