Fredrik Söderström er mannen mange hockeyfrelste Storhamar-supportere håper at skal ta Hamar-klubben til NM-gull våren 2018.

Söderström er sønn av Leksand- og Sverige-legenden Dan Söderström – som har fått fredet drakten sin i moderklubben Leksand. Han kommer fra et sted som lever og ånder for hockey, og han kommer fra et sted som krever mye av lederne sine, et sted som setter knallharde krav og er nådeløse når klubben ikke presterer.

Nå har han fullført sin første uke som Storhamar-trener i sin første by.

– Hvordan har den første tiden din i Hamar vært?

– Jeg trives bra her. Det er bra at jeg og Jeff (Jakobs, assistenttrener) har vært her tidligere, for da har vi fått truffet folk og sett oss omkring. Det blir mange inntrykk, og det er viktig å lære å kjenne nye mennesker. Vi er spente på spillerne, og spillerne er spente på oss. Nå har jeg brukt tiden på se på spillerne, se hvem som er klassens klovn, se hvem som tar seg ut hardest, og så ser jeg etter hvilke spillere de andre ser på under trening, sier han.

Den tidligere Oskarshamn-treneren har over 12.600 følgere på Twitter.

– Hva er det som fascinerer deg så mye med Twitter, og hvordan har du fått så mange følgere?

– Jeg har kjøpt dem, sier han med et stort glis, før han fortsetter:

– Det begynte som en liten greie med kompisene mine, der vi kunne skrive litt til hverandre og ytre vår mening. Men så vokste det. Donald Trump, verdens mektigste menneske, bruker Twitter, for det en mulighet til å påvirke omgivelsene, og jeg tenker det er en god måte til å kunne gi et godt bilde av klubben, sier han.

Men ikke alle liker at han er så glad i det sosiale mediet.

– Da vi slet i Oskarshamn for en tid tilbake, var det en som skrev: «Slutt med Twitter, gjør heller jobben din!» – og det synes jeg var morsomt, for det er ikke slik at jeg står i boksen eller i garderoben og tvitrer. Jeg står for ting i livet, og dette er viktig for meg. Jeg strever ikke etter oppmerksomhet, men dersom folk liker det jeg skriver, synes jeg det er fint og hyggelig.

Og han har også fått kjenne på baksiden av hvor enkelt man kommer i kontakt med mennesker på det sosiale mediet.

– Det kan gjøre vondt og være sårende å få stygge kommentarer så tett på seg. For to år siden hadde vi startet sesongen med to strake tap, der vi hadde tapt knepet. Da vi dro til Mora i den tredje kampen, var jeg sikker på at vi skulle snu den. Men etter to perioder lå vi under 6–0. Jeg skulle sjekke hvor lenge det var igjen av perioden, da jeg så at hele mobilen min var full av stygge kommentarer og kritikk mot meg. Da bestemte jeg meg for å legge vekk telefonen for helgen. Og det har vært noen ganger jeg har lagt bort Twitter i noen måneder, sier han.

– Hva liker du å gjøre når du ikke er i hallen og trener et hockeylag?

– Jeg er for meg selv, for jeg har ingen familie, så det gjør at jeg kan gjøre hva jeg ønsker. Men det å være hockeytrener, tar mye tid. Jeg liker å omgås andre mennesker, jeg liker å lage mat, og jeg liker å snakke om samfunnet og politikk. Jeg er ikke så god i golf, men det er også noe jeg liker å gjøre. Det samme med å gå turer i skogen, der jeg kan bruke de naturmulighetene som er rundt meg.

Söderström har allerede fått en stor stjerne blant fansen, der han tidlig varslet at han vil Stavanger knallhard kamp om seriegull og bøtta.

– Dersom dere skuffer, og laget står med seks-sju strake tap. Hvordan vil du håndtere en slik presset situasjon?

– Jeg har ingen problemer med å ta ansvar for det vi gjør. Jeg synes det er fascinerende å se hvordan mennesker håndterer pressede situasjoner, der du er trengt i hjørnet. Jeg tror på mennesker som tør å stå i det. Dersom jeg får spørsmål om jeg er rett mann, vil jeg svare på det.

Söderström tror det er viktig å være ærlig med fansen, ikke prøve å male et falskt bilde når klubben sliter.

– Jeg tenker at det er viktig å være ærlig. Dersom vi spiller dårlig, kommer jeg til å si at prestasjonen var svak. Men jeg kommer aldri til å kaste enkeltspillere under bussen. Jeg vil være tilgjengelig for alle. Og det gjelder ikke bare når vi gjør det bra, for da kan jeg løpe naken gjennom byen, og folk vil likevel stå og klappe for meg. Men det er viktig å også stå oppreist når man møter motgang.

– Hvor opptatt er du av hvordan du behandler hver individuelle spiller?

– Det er jeg ekstremt opptatt av, for det er helt utrolig viktig. Da jeg begynte som trener, ble jeg fortalt at jeg skulle behandle alle likt. Men det er tvert om. Kunsten er å behandle alle forskjellig. Vi må ha rammer som gjelder alle, men bortsett fra det, tror jeg dette er det lederskap handler om. Miljø, oppvekst og slike ting spiller en stor rolle i hvordan du skal håndtere mennesker. Og det gjelder også som hockeytrener.

– Tidligere har du trent en liten klubb i en bra liga. Nå skal du trene en av favorittene. Hvordan tror du den forskjellen blir?

– Det er egentlig det jeg har lengtet etter. Tidligere har jeg kunnet stå og peke og si at andre har press på seg og at de må gjøre det bra. Nå er vi det laget alle ønsker å slå. Jeg sa til Jeff at jeg ikke føler på noe press, men heller forventninger. Nå heier alle på oss, vi taper ikke kamper, og på Rema-butikken kommer folk bort og sier at de heier på meg. Men så fort vi taper noen kamper, kan folk si «Send hjem den jævla svensken!» Og det er noe sjarm i det også, og noe jeg liker ved det, sier han.

Han legger til:

– De som klarer å takle press, er de som lykkes. Akkurat nå kan alle være konge, for det er ikke blitt spilt noen kamper. Men dersom jeg ikke hadde trodd at jeg skulle klare dette presset, ville jeg ikke tatt over klubben. For jeg fikk fort forståelse av hva som kreves her. Du skal ikke bare vinne kamper, men du skal vinne på rett måte – du skal vinne på en fin måte.

Tilbake til starten av artikkelen: Söderström kommer fra et hockeyhjem, der faren hans, Dan, var en av Sveriges beste spillere på 1970- og 80-tallet.

– Hvordan er det å være sønn av en legende i en så liten by som Leksand, og hva har det hatt å si for ditt hockeyliv?

– Som hockeyspiller gjorde det meg dårligere, for jeg hadde store forventninger til meg. Man snakker om at det er lettere når man har hatt gode foreldre, eller du har en bror som er god, men jeg tror det er stikk motsatt. Da jeg var yngre, følte jeg at det var sjenerende og uinteressant å snakke om ham. Men i dag er jeg stolt over det.

Han forteller at han og faren snakker mye om hockey, og at han får hjelp av ham.

– Selv om jeg er veldig glad for all den hockeypraten vi kan ha, er han også den første som ringer meg og spør «Hva faen holdt dere på med i dag?» etter et tap, så det har sine fordeler og bakdeler, men jeg har aldri prøvd å ha andre foreldre, sier han med et smil.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00