– Denne saken kommer trolig til å bli anket slik jeg forstår hans advokat. Først til lagmannsretten, så til høyesterett, før den eventuelt ender opp i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. I tillegg vil han ha anledning til å jevnlig be om prøveløslatelse etter han har sonet i ti år. Det kommer til å bli runde på runde i retten og det må vi bare tåle.

Det sier Harald Føsker fra Hamar som ønsker å understreke at han uttaler seg som privatperson i denne sammenheng.

Han ble nær drept og ble nesten blind som følge av bilbomben Anders Behring Breivik utløste utenfor regjeringsbygningen 22. juli 2011.

Slått til ridder

Da var han på jobb i Justisdepartementet – en jobb han fortsatt har, men nå i Kriminalomsorgsdirektoratet, og som han skal stå i til han blir 72 år.

I fjor høst ble Føsker slått til ridder av kong Harald for sin mangeårige innsats for å innføre mer verdibasert soningsforhold for fanger. I et intervju med HA i tilknytning til ridderutmerkelsen, slo han fast at prinsippene også gjaldt Breivik. At også han hadde krav på å få respekt og utdannelse mens han sonet.

Nå står samme Breivik i en improvisert rettssal i gymsalen i Skien fengsel etter å ha saksøkt staten Norge for nettopp måten han soner på (se neste side).

Absurd hevn-teori

– Jeg synes det er riktig at Breivik gis anledning til å prøve saken i retten. Rettssaken vil sannsynligvis vise at Breivik ikke er totalt isolert. Han disponerer tre ulike rom hvor han blant annet har tilgang på TV, aviser og bøker. Han har også kontakt med fengselsbetjenter, helsepersonell og andre profesjoner, så det er uansett ikke snakk om total isolasjon fra andre mennesker. Men her er man nok juridisk uenig, så nå få vi se hva retten kommer fram til, sier Føsker som blant annet har hatt ansvar for utdanningen av de fengselsbetjentene som jobber med Brevik.

Han sier at det var forventet å se Breivik komme med sin nazihilsen, som Breivik gjorde foran pressebenken etter sin entre i går. Han er derfor ikke overrasket:

– For meg er han en politisk ekstremist og det er vel det han forsøker å vise med denne hilsenen også.

En annen detalj som viser virkeligheten Breivik lever, i er et brev han sendte til flere medier for noen år siden, hvor han hevdet at soningsforholdene kunne være en hevn fra kriminalomsorgens side for at han nesten drepte en kollega – nemlig Harald Føsker.

– Det er jo helt meningsløst å hevde. Jeg er jo en av dem som har vært ute og forsvart hans rettigheter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.