• VERDENS BESTE PAPPA: Vebjørn Berg fikk gode klammer av døtrene Sigrid (t.v.) og Synnøve etter at plassen på kongelaget var sikret.

Han mener også det er en del av forklaringen til at han kunne komme til Sandnes og skyte seg lett inn i kongelaget, selv om han kom hit både utrent og sterkt synshemmet.

- Det er ingen av dagens skyttere i Norge som kun lever for skytingen og er en såkalt 24-timers toppidrettsutøver. Det er noen som er i nærheten - blant andre Kim André Lund, Stian Bogar og Ole Kristian Bryhn - men heller ikke de har tatt ut alt på skytingen i alle sammenhenger. En skytter som Ole Magnus Bakken har heller ikke satset hundre prosent de siste årene, sier Vebjørn Berg.

Det er likevel flere som mener at Vebjørn Bergs prestasjon i går med 247 poeng og plass i kongelaget, sier mer om ham enn om resten av Skytter-Norge.

- Vebjørn må gjerne hevde det han gjør, men jeg vet det er en del skyttere i Norge som satser så mye som de bare kan. Jeg er ganske så sikker på at de føler seg som toppidrettsutøvere i forhold til hvor mye tid og trening de legger ned i sporten sin, sier ringreven og Løiten-skytteren Sverre Frøshaug, som selv endte opp med skuffende 239 poeng i går.

Sliter med fokuset

Han også lot seg fascinere av fenomenet Vebjørn Berg - som ble skytterkonge i 2008 og 2009 og som har hatt en stor karriere som internasjonal skytter, men som har måtte trappe kraftig ned på grunn av øyesjukdommen som hindrer ham fra å holde på fokuset.

- Jeg tror det bare er Vebjørn Berg som kunne kommet hit og prestert på denne måten under disse forutsetningene. Det er helt utrolig hvordan han leverer uten trening og med de problemene han har. Det viser også hva rutine betyr i denne sporten, sier Frøshaug.

Det var etter den gode 2009-sesongen at Vebjørn Berg første gang merket problemene med synet. Etter det har han slitt med å holde fokus under siktingen.

Sjukdommen er svært sjelden, men Berg mener det kan bli bedre med årene. Slik det er klarer ikke øyemuskelen å holde fokuset stabilt. I stedet varierer det fra kort til langt fokus. Og det sier seg selv hvilke problemer det gir for en skytter.

Klarte ikke skyte

Til slutt innså også Berg at han måtte gi seg som internasjonal skytter. Nå har han bare glede av å slenge seg med på Landsskytterstevnet.

Men bare for ei uke siden så han bokstavelig svart på det.

- Jeg prøvde meg i forkant av norgescupen for ei drøy uke siden, men jeg måtte bare gi meg. Jeg så ingenting, sier han.

Før skytingen i går tok han en ekstra tung dose av de spesielle øyedråpene han bruker, men det er ikke noe han kan gjøre ofte.

- Jeg så bra under hele skytingen her. Det er ingen tvil om at rutinen betyr mye, men jeg skulle gjerne skutt enda litt bedre så jeg hadde hatt det beste utgangspunktet. Jeg liker det best når jeg kan avgjøre alt selv, sier Vebjørn Berg og avslører hvordan en som i hvert fall har vært en toppidrettsutøver tenker.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.