Er vi på vei inn i en internasjonal spillestildebatt igjen? Leicesters ligagull og Atlético Madrids suksess i Spania og Champions League latterliggjør milliardærklubbenes ballbesittende spillestil.

Her kommer det to klubber med langt mindre ressurser og spiller direkte og effektiv fotball.

Og vinner. Slik Norge gjorde under Drillo.

Og akkurat slik HamKam gjorde det under Ståle Solbakken, som for øvrig vant den danske cupen med FC København i går, i 2003 til 2005.

– Det er hundre prosent likt det vi gjorde i HamKam, sier Solbakken bestemt og sikter til Atlético Madrid under ledelse av argentineren Diego Simeone.

Tydelige trenere

46-åringen fra Argentina, som aldri har driblet som verken Maradona eller Messi, men heller taklet som Claudio Gentile og Roy Keane, vakler ikke som trener. Han står fast – år etter år – med sin direkte stil. Og får resultater som nesten ingen andre managere.

Han startet trenerkarrieren med ligaseier i Argentina i sin andre sesong som manager med Estudiantes de la Plata i 2007. Tok gull igjen i samme liga med River Plate året etter. I 2012/13 kom han til Atlético Madrid igjen – klubben hvor han også vant ligagull som spiller i 1994/95 – og har tatt ligaplasseringene 3, 1 og 3 som trener de tre siste årene mens han nå igjen kjemper en knallhard kamp om ligagullet med Barcelona og Real Madrid med soneforsvar og direkte spill som sine viktigste våpen.

Samtidig er Leicester tidenes overraskelse i engelsk fotball med overlegent ligagull under ledelse av den gamle trenerhelten Claudio Ranieri – som har vært manager for 12 internasjonale toppklubber inkludert Chelsea, Roma, Inter og Atlético Madrid i tillegg til Hellas.

Også de ligner på Solbakkens HamKam og Drillos landslag.

Godin og Sørensen

Når vi drar denne sammenligningen, må ingen tro at vi snakker om den samme kvaliteten, men det handler om prinsipper. Om hvordan du skal opptre på banen.

Og planene er bemerkelsesverdig like.

– Det som er mest likt mellom HamKam da og dagens Atlético Madrid og Leicester, er posisjoneringen til midtforsvaret som stort sett alltid er på rett plass i feltet og header ballen ut i feltet. Peter Sørensen kunne ikke løpe, men han headet ut alle ballene det året. Det er det Diego Godin gjør for Atlético og Robert Huth gjør for Leicester, sier Solbakken, som mener det spanske laget generelt er bedre til å forsvare seg enn Leicester, men at Ranieris lag har utviklet seg i positiv retning gjennom sesongen her.

Sterke kollektiver

Samtidig mener han at Leicester er hakket hvassere på kontringer med Jamie Vardy som en enormt giftig sistestasjon på topp for revene fra Leicester.

– Atlético Madrid spiller ren 4-4-2 med to rendyrkede spisser som begge jobber bakover. Det gjorde vi med HamKam også. Leicester og Atlético Madrid spiller mye mer etter soneprinsippene enn de fleste andre i internasjonal fotball. Der spiller mange markering i sone. Det vil si at de følger sin mann i en begrenset sone, mens vi bare overlot spilleren til nestemann. Du ser på hvor medspilleren og ballen er i stedet for å se hvor motspilleren er, forklarer Solbakken.

Han mener Simeone og Ranieri er avhengig av enormt sterke kollektiver. Det er ikke rom for stjerner som skal ha spesialbehandling i slike systemer.

– Det er en for alle og alle for en. Selv om noen er bedre enn andre, så jobber alle steinhardt. Det er bare å se på Antoine Griezmann i Atlético Madrid som er den store stjerna der. Han spiller jo spiss, men går ned som kant i perioder da de spiller med fem mann på midten. Og da jobber han som et svin på sida. Du setter laget foran deg selv, og det må du gjøre hvis du skal spille et rendyrket sonespill. Det kan ikke være en eller to som har store friheter, sier Solbakken, som framhever følgende fellestrekk mellom hans gamle HamKam og årets storheter:

– Alle de tre lagene løper (fortid ang. HamKam 2004 red.anm.) mye. Ingen av de lagene er opptatt av å holde mye på ballen i laget. Alle søker gjennombrudd tidlig og ofte. Og det var svakheten på det HamKam jeg hadde og det Athletico Madrid har nå – at de noen ganger ikke venter en pasning eller to i laget så noen kommer høyere opp i banen før de lemper ballen opp. Men for meg, og sikkert Simeone, er det sånn at vi heller vi mister ballen lenger opp på banen i et forsøk på gjennombrudd i stedet for den ekstra pasningen, sier Solbakken.

Interessant statistikk

Analysenerdene fråtser i all mulig statistikk rundt Leicester og Atlético nå. Og tallene er ikke til å ta feil av.

Leicester har den laveste vellykka-prosenten i pasningsspillet sitt i Premier League med 70 prosent – over ti prosent mindre enn Tottenham og 14,4 prosent bak Arsenal. Ballbesittelsen ligger i snitt på 44,7 prosent, bare Sunderland og West Bromwich er lavere.

På mange måter peker Leicester nese mot den pasningsorienterte majoriteten i Premier League. Det som har gjort dette mulig, er en effektiv spillestil, hvor manglende individuelle ferdigheter kompenseres med høy intensitet, ikke bare i forsvarsspillet, men også stor og systematisk bevegelse i angrepsspillet.

Et særtrekk er tidlige bakromspasninger like etter ballerobring. Mot etablert slår de tidlig langt, noe som reduserer motstandernes muligheter til gode overganger. Med en Jamie Vardy på topp får de dessuten mye ut av langpasningen.

I Spania ligger Atlético Madrid med 48,9 prosent ballbesittelse – til tross for at de ligger topp tre i ligaen. Til sammenligning har Barcelona og Real Madrid 62,9 og 56,2 prosent. I tillegg har Atlético Madrid flest vellykkede taklinger i Europa med Leicester på 3. plass.

Må være beinhard

Solbakken mener det er helt avgjørende for utførelsen av en spillestil som mange eksperter mener er utgått på dato, at treneren er en sterk personlighet. For det vil alltid bli diskusjoner, spørsmål og kritikk. At nettopp Simeone velger å spille slik, mener FCK-treneren har sin naturlige forklaring.

– Det har litt med hans personlighet å gjøre. Han var en som ga alt, men han var litt begrenset som spiller. Han hadde ok ferdigheter, men måtte stå på ekstremt for å lykkes som midtbanespiller. Den samme ståpåviljen har han innført i laget sitt. Klart han har et veldig godt materiell, men ikke så godt som Barcelona og Real. Han har klart å vinne over 38 kamper i ligaen og han har vært ett minutt unna å vinne Champions League. Nå har han slått ut både Bayern og Barca fra Champions League. Dette er den måten han mener er best å spille fotball på. Og det reflekterer han på alle måter.

– Så er det en ting som er veldig undervurdert. Og det er at publikum aksepterer det. De har fått en kultur som aksepterer spillestilen. De hadde ikke gjort det på Bernabeau (Real Madrids hjemmebane). Og det jeg gjorde i HamKam hadde ikke publikum akseptert i København. Jeg får ikke med meg den gruppa her på å spille så direkte, for det er ikke dem. Det gjelder å lure inn sin filosofi uten at du tar livet av dem. Og det er det som er så imponerende med Simeone, at han får til å spille slik år etter år med det laget i Atlético Madrid.

– Det er det som blir spennende med Ranieri. Hva skjer med Leicester nå? Klarer de å holde samme disiplin neste sesong?

Solbakken innrømmer at det var noen utfordringer i HamKam også, selv om det stort sett gikk smertefritt.

– Jan Michaelsen bannet litt innimellom over noen icingpasninger, men han fikk faktisk stort sett være seg selv. Vi utviklet jo også laget etter hvert som vi byttet spillere. Med Axel Smeets og Jarl André Storbæk i stedet for Joachim Sørum og Frederik Garshol på backene og Jan Michalsen i stedet for Are Tronseth på midtbanen, utviklet laget seg selv gjennom bedre spillere.

Dødballer viktig

Solbakken mener det er en rekke fellesnevnere mellom disse tre lagene. Dødballer er en ting.

– Alle scorer mye på dødballer. I HamKam scoret vi nesten 50 prosent av målene våre på dødballer. Og det er felles for disse lagene at de slipper inn få mål. Og alle tre er/var bra på noe som er veldig undervurdert i fotball: Kontringer. I HamKam kjørte vi ni av ti kontringsmuligheter. I FCK fem av ti da jeg kom dit. Det har med risikoen å gjøre. I HamKam spilte vi mot lag som ikke hadde så store ferdigheter. Det er litt verre på europeisk nivå. Der er risikoen for å få en kontring imot igjen mye større.

– Hva var planen din i HamKam da du tok over før 2003-sesongen?

– Planen var å vinne flest mulig kamper med det mannskapet jeg hadde til rådighet. Så var det viktig å utvikle laget. Vi var kanskje det første laget hvor begge spissene jobbet bakover på banen. Birkeland/Olsen, Ringberg/Olsen og Frigård/Olsen jobbet fletta av seg begge to. Du ser det samme med Atlético Madrid og Leicester nå.

– Jeg vet ikke om jeg skal være stolt av å finne ut at begge spissene måtte jobbe mer mot eget mål enn mot motstandernes mål. Og det var ikke så rart at Birkeland bare scoret ett mål på de første 18 kampene, flirer Solbakken.

Publikum elsket det

Men det var aldri noen fare for at publikum ikke godtok Solbakkens nyinnførte spillestil i HamKam. Folk møtte opp som aldri før på Briskeby. Over 5.500 i snitt både i 2004 og i 2005 sier sitt.

– Da vi spilte på Briskeby var det fantastisk stemning. Mye bedre stemning enn i 93 da vi spilte hæl og tå-fotball, selv om det var bra stemning da også. Men det var ikke i nærheten av hvordan det var i 2004 og 2005, minnes Solbakken.

Han tror utførelsen av planen er det aller viktigste.

– Jeg tror folk liker det hvis pasningene lykkes og det går mange baller fort framover inn i motstanderens boks. Og hvis laget scorer mål på cornere så gleder du deg til dødballene. Hvis du liker taklinger og dueller, så elsker du de også når laget ditt vinner dem, sier Solbakken.

Og hvis du lurer på om han holder med lagene til Simeone og Ranieri, så er ikke svaret så overraskende.

– Jeg har ikke et gram følelse for dem i utgangspunktet, men jeg merker at jeg holder med Atlético Madrid når de spiller fordi de spiller på denne måten. De kan hvile med ballen i laget de også, men når de møter de beste lagene, bruker de disse prinsippene hundre prosent. Og når ikke Liverpool vinner ligaen i England, så ønsker jeg at Leicester skal vinne.

– Og jeg synes det er veldig bra at Atlético Madrid vinner i Spania og i Champions League fordi det går litt på tvers av det som er normalt. Da beviser det at det er flere som kan vinne.

Han er ikke i tvil om hva som er årsaken til disse overraskelsene.

– Jeg har alltid vært overbevist om at soneforsvar og riktige avstander defensivt og riktig posisjonering i eget felt, er det viktigste for alle lag uansett hvilken formasjon og om du spiller possession eller gjennombruddshissig fotball. Jeg mener også at hvis du vinner ballen gunstig, og det er mulig å gå fort i angrep, så skal du gjøre det, sier Solbakken.

– Speiler samfunnet

– Hvorfor benytter ikke flere lag seg av den måten å spille på både i Norge og ellers i verden?

– Fotball i Norge og ellers i verden avspeiler samfunnet. Det er flere og flere som vil dyrke seg selv framfor å dyrke den rollen som er best for laget. Det er færre og færre ekstremt gode kollektiver i verdensfotballen.

– Hvorfor er ikke trenerne flinkere til å dyrke kollektivene?

– Det er litt sånn at spillerne i mange lag har større makt enn før fordi lønningene er mye større og tålmodigheten hos klubbeiere og ledere er mindre. Det gjør at trenerens posisjon er svakere enn tidligere. Da går du mer på kompromiss.

– Watford er et godt eksempel. Der diskuterer de om de skal sparke treneren etter opprykk og 40 poeng i Premier League og semifinale i FA Cupen i stedet for å gi han en femårsperiode. Det er så mye penger med i bildet at en trenersparking spiller liten rolle. Det gjør også at kollektivene blir svakere, fordi da må man jobbe over tid.

– Hvordan husker du den første tida i HamKam og det du lærte bort til spillerne?

– Det var pinlig enkelt. På grensen til spillerdiskriminering. Det er veldig umoderne å si til et lag at du ikke skal tenke selv.

– Tror du denne stilen kan blomstre opp igjen?

– Jeg tror at mange lag kan tenke at noen ganger er det lurt å spille slik, men jeg tror ikke pendelen spiller helt over. Til det er det for krevende, sier Ståle Solbakken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.