Herr Glom satt gledestrålende med en bunke julekort i fanget og en kulepenn i hånda. Hans mangeårige Excel-dokument, der han hver desember fører opp hvem han har fått julekort fra og sendt julekort til, er nå utstyrt med en kolonne med merknader om hvor mye som står på de ulike innkomne kortene.

Herr Glom har tatt etter kleskjedene i sitt nye system. «S» for small betyr at kortet var kort, kanskje sto det bare «God jul!». En «L» for large, derimot, i kolonnen helt til høyre betyr innholdsrikt kort. Sånn holder Herr Glom oversikt over hvor mye Eva, Lars og de andre har tatt seg bryet med å skrive. År etter år. Bonuskolonnen er et forsøk på å svare med samme mynt.Og ned i postkassen deiser julekort i «S» og «L» og med innhold av så ymse slag. Noen er fulle av død og elendighet, magebrokk og nervesammenbrudd. Setter du deg til å lese, er det som du blir sugd ned i elendighetens dype grav. Det er mulig disse kortene har en terapeutisk effekt for avsenderen, men direkte stemningsskapende kan de ikke sies å være. Så er det de andre; de som tegner et så rosenrødt bilde at den gildeste julestjerne blir rent blass til sammenligning. Som praler i vei om oppadgående aksjekurser, nedadgående vekt, tindebestigning i Himalaya og lønnsforhøyelse. Om at de har fått 17 nye barnebarn bare det siste året, at samtlige er verdens søteste unge, og at de alle som én, etter sitt genetiske opphav å dømme, kommer til å bli verdensmestere på ski eller klassiske fiolinvirtuoser. Minst.

Herr Glom ligger i mellomsjiktet. Til neste års innsats ved julekortbunken er det mulig han etablerer enda en ny kolonne. En kolonne for grad av selvskryt og depressive meddelelser – hvilket stemningsleie han skal legge de ulike kortene i. For virkelig å finpusse systemet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.