– Det er bedre med 500 små medeiere verden rundt siden de vil være våre beste ambassadører og selgere. Dersom hver av dem får solgt fem til ti turtleneck så blir det 5.000 til 10.000 enheter.

Det sier Karstein Lien (32) fra Hamar til HA.

Han er styreleder i Drammens-selskapet Turtleneck AS. Produktet er en slags «sokk» til å tre utenpå ledninger til ørepropper slik at disse ikke krøller seg.

Gjennom Hamar-selskapet Kvizt AS eier han 35 prosent av Turtleneck AS. Den andre som jobber full stilling i selskapet, Tore Helland (34) fra Drammen, eier også 35 prosent. De siste 30 prosentene er fordelt på tre medeiere som fortsatt har andre jobber.

SA opp drømmejobben

Minste felles multiplum for de fem gründerne er utdanning fra NTNU i Trondheim.

Etter å ha blitt sivilingeniør innen produktutvikling og produksjonsteknikk (den gamle maskinlinja) fikk Lien tilbud om jobb i Aker Kværner (nå Aker Solutions). Der jobbet han med analyser som for eksempel styrkeberegninger.

– Så var jeg så heldig å få muligheten til å jobbe for teknologidirektøren som sitter i konsernledelsen. Jeg fikk i oppgave å designe arbeidsflyten i et opplegg for å øke integrasjon og bedre kommunikasjonen i selskapet. Jeg var blitt en intraprenør (en som starter med noe nytt internt i et foretak), men ønsket å bli en entreprenør. Jeg hadde en helt fantastisk arbeidsplass, men sa opp for å kunne starte med noe nytt, sier Hamar-gutten til HA.

startet med Frustrasjon

– Tore (Helland) og jeg hadde vært på kafé på Sagene i Oslo. På veg over et gangfelt ble vi begge frustrerte over at ledningene til øretelefonene hadde krøllet seg sammen til en floke. «Dette må DU løse», sa Tore til meg.

Karstein Lien gjorde som mor Lise Lien hadde lært ham hjemme på Hamar:

– Takket være mamma var jeg blitt ganske god til å sy. Jeg sydde en «strømpe» for å ha rundt ledningen til ørepluggene slik at de ikke skulle krølle seg. For å unngå krøll sydde jeg inn en liten ståltråd. Det viste seg å være dumt siden ledningen både bulet ut på magen og skrapet mot halsen, sier Lien.

«100» nye prototyper

Han anslår at det ble lagd om lag «100» prototyper før man kom fram til et produkt som kunne settes i produksjon i Kina. Noen av utfordringene var å finne et system som gjør det enkelt å tre ledningen gjennom «sokken», samt å sørge for at sluttproduktet så pent ut uten krøller.

For å skaffe penger til det første partiet på 2.000 «strømper» la Turtleneck AS ut idé og opplegg på nettstedet kickstart.com.

Folk fra 28 land betalte inn fra 150 til 200 kroner – i løfte mot at de ville få tilsendt det ferdige produktet dersom det kom inn bestillinger for 100.000 kroner.

Alternativt få pengene tilbake.

oversolgte – og vant

Gründerne solgte for 150.000 kroner. Etter å ha jobbet et årsverk eller to hver på fritiden – uten lønn – kunne Lien og Helland si opp faste jobber for å satse for fullt på turtlenecks i februar.

Nå har de solgt 4.500 «strømper» til 33 land. Selv med støtte fra Innovasjon Norge har satsingen kostet så mye at Lien nå legger overskuddet fra salg av leilighet i Oslo inn i selskapskapital.

I tillegg til enda noen hundretusener fra gründerne håper de på å selge aksjer til andre – også det skal skje via «folkefinansiering»:

- Derfor var det ekstra artig at vi gikk til topps og vant Norwegian crowd funding award en måned etter at jeg sluttet i fast jobb i februar, sier Lien og legger til:

– Vi har planer for nye ting...

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.