Aalstad tok det opp med formannskapssekretær Sindre Molstad i en pause i onsdagens møte.

Ved siden av kaffe og te, blir det satt fram mineralvann og brus til formannskapet på møtene. Det var flaskene med Pepsi Max som fanget Aalstads interesse.

Løser seg ikke opp

Pepsi Max er en lettbrus som inneholder det kunstige søtningsstoffet aspartam.

– Problemet er at aspartam ikke løser seg opp i vann. Stoffet blir med urinen i avløpet, og HIAS får ikke renset det. Aspartam påvirker forplantningsevnen hos dyr og mennesker, og særlig fisk. Jeg mener det er unødvendig å tilby lettbrus. Dette er av de små tingene som kan gjøres for miljøet, sier Aalstad.

Sindre Molstad sier han vil ta opp forespørselen med innkjøpsavdelingen, og er innstilt på å bytte ut lettbrusen med vanlig brus med tilsatt sukker til formannskapet.

Mer grønt innkjøp

Miljøpartiet De Grønne gikk til valg på en tydeligere og mer kraftfull miljøpolitikk.

I samarbeidsavtalen de har inngått med By- og bygdelista, Sp, Høyre og Venstre, er det en målsetting om å redusere Hamar kommunes klimagassutslipp gjennom innkjøp. Minst 30 prosent av mat som kjøpes inn i kommunal regi, skal være kortreiste og økologiske matvarer. I tillegg jobber Miljøpartiet for sin egen del for å få innført en kjøttfri dag i barnehager, eldreinstitusjoner og kommunens kantiner. Det er noe Miljøpartiet i Oslo har fått gjennomslag for.

Hias: – Vet ikke

Sivilingeniør i kjemi Hans Emil Glestad hos HIAS sier at de ikke vet hvor mye aspartam som går gjennom deres renseanlegg i Sandvika og havner i Mjøsa.

– Det blir ren gjetning. Vi og miljømyndighetene har ikke hatt fokus på aspartam. Vi klarer ikke å se at aspartam påvirker de biologiske prosessene i vårt renseanlegg eller er et problem, sier Glestad.

Direktør Toril Hofshagen i Norsk Vann, interesseorganisasjonen for vannbransjen, sier at renseselskapene ikke kan løse dette, men at det blir opp til helsemyndighetene å regulere aspartam hvis det anses som nødvendig.

Hofshagen sier at andre problemstoffer i avløpsvannet har større fokus, for eksempel legemidler. Det planlegges nå en kampanje for å få folk til å levere ubenyttede legemidler til apoteket, og ikke la det gå i do.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00