• Venter på mer kunnskap: Varaordfører Knut Fangberget og ordfører Einar Busterud, Foto: Eli J. haugen

HA har for tredje gang gjennomført en meningsmåling om hvilken framtidig jernbanetrasé folk i Hamar foretrekker.

I fagetatenes forslag til ny Nasjonal transportplan som ble offentliggjort mandag, er ikke utbygging av dobbeltspor nord for Hamar prioritert.

Utbygging av dobbeltspor nord for Hamar, er ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt, har Jernbaneverket regnet ut.

Øst-korridor taper

HA gjennomførte en tilsvarende måling i juni i 2015. Da svarte 35,4 prosent at de foretrakk vest-korridoren, mot 25,9 prosent nå.

I juni i fjor svarte 30,5 prosent at de foretrakk midt-korridoren, mens 21,7 prosent foretrekker det nå. Hamar øst foretrekkes også av færre nå; 17,4 prosent nå mot 25,8 prosent i fjor.

Mest markant ved målingen, er at de som svarer at de ikke vet eller ikke har noen mening, har økt voldsomt fra 8,3 prosent i juni i fjor til 35,1 prosent nå.

– Folk er usikre

Ordfører Einar Busterud (BBL) tror noen synes det er vanskelig å henge med nå.

– Dette tyder på at Hamars befolkning er usikre og delte i spørsmålet. Folk venter på mer utredninger, tror Busterud.

Konsekvensutredningene Jernbaneverket holder på med, legges fram 18. mai, og Jernbaneverkets anbefaling om trasé 1. juni.

Settes på prøve

– Er det i det hele tatt noen vits i å vedta trasé gjennom Hamar når dobbeltsporet kan stoppe i Åkersvika?

– Det står i Nasjonal transportplan at dobbeltsporet skal ti Brumunddal i 2026. Den politiske gjennomføringskraften i Innlandet blir satt på prøve nå. Uten en vedtatt trasé, blir det i hvert fall ikke noe, sier Busterud.

Stig Vaagan (Venstre) leser også målingen som at usikkerheten er stor.

– Jeg konstaterer at det er flertall for øst/midt, og en strandsone uten jernbane, sier Vaagan.

Varaordfører Knut Fangberget (H) ser den store andelen med vet ikke-svar, som et uttrykk for at illustrasjonene som har vært vist, har vært for dårlige. Han mener fortsatt at vest-alternativet er det dårligste, selv om den åpne vest-varianten er tatt bort.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.