Sist ukes kulde førte nemlig til at vannet inne i to av glidemekanismene som skal sørge for at stupetårnet følger vannstanden frøs.

Mandag ble det montert varmekabler på de tre brune «jernføttene» på stupetårnet.

Håpet er at alle de tre føttene heretter skal bevege seg i tråd med vannstanden i Mjøsa.

1–2–3 og isen forsvant

Først tinte anleggsgartnerfirmaet Schjølberg & Tombre fra Hamar opp isen i mekanismene ved hjelp av glovarmt vann i slanger. Vannet hadde frosset slik at glidemekanismen ble satt ut av funksjon.

Deretter kom kommunen med isolasjonsmatter for å holde kulden unna de utsatte delene.

Så kom elektrikerne fra Installasjonsservice i Løten og monterte varmekabler mandag.

414 watt per jernrør

Elektrikerne monterte 23 meter varmekabler på hver av de tre jernrørene. Etter endt montering ble det satt på 414 watt strøm på hver av jernføttene.

– Vi må passe på stupetårnet og se til at det flyter. Det finnes jo ikke andre stupetårn hvor vi kan se hvordan andre har gjort det.

Det sier Anne Midtveit (49) til HA.Som forvalter for park og idrett i Hamar kommune har hun og staben ansvaret for at stupetårnet har det godt – sommer som vinter.

Vil sjekke tårnet ukentlig

Kommunestyret satte i 2008 av 40.000 kroner til forprosjekt for stupetårn på Koigen. I første omgang skulle stupetårnet koste 1,5 millioner kroner, hvorav 500.000 kroner var en gave.

Arkitekt Tor Kraft ble bedt om å tegne et stupetårn i stil med klokkespillet, og kom tilbake med et flerbruksanlegg. Prisen for dagens stupetårn endte på cirka 28 millioner kroner. Om lag halvparten ble Hamar kommunes andel.

– Stupetårnet er jo inne i sitt første driftsår. Vi må passe på litt for å være sikre på at det flyter slik det skal. Det vi gjør nå er litt som en forsikring mot problemer. Det kan jo hende at stupetårnet hadde klart seg godt uten at vi monterte disse varmekablene, sier hun.

– Hadde dere ikke tenkt på at det kom is på Mjøsa?

– Jo, men da vi oppdaget at mekanismene var frosset på de to bakerste stolpene fant vi at det var best å gjøre noe med en gang – for å være på den sikre siden.

– Har dere folk bortom for å se til tårnet hver eneste dag?

– Nei, ikke daglig. Men vi skal nå lage en driftsinstruks som tilsier en kontroll der i uken, sier Midtveit og legger til:

– Jeg vet ikke prisen på varmekablene, men jeg tror ikke at dette blir en stor kostnad.

– IKKE BRUK NAVNET VÅRT!

Daglig leder Roar Klette (53) i Installasjonsservice kunne mandag ikke si hvor kostbar monteringen av varmekablene blir.

Han var mest opptatt av at firmaets navn ikke ble brukt:

– Det er ikke god reklame å bli forbudet med stupetårnet, sa han.


Les også
NYHET Les her hva folk mener.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.