Det å redde liv er den primære oppgaven for sykehus. I så måte bør sykehuset i Hamar være relativt fornøyd for tiden.

For nå har Folkehelseinstituttet publisert undersøkelsen som viser at Hamar scorer best av samtlige sykehus når det gjelder overlevelse.

Små marginer

I en omfattende statistikk som tar utgangspunkt i spesifikke diagnoser og som tar forbehold for en rekke forhold for å ikke ødelegge statistikken, kommer Hamar ut med en overlevelsesprosent på 96,3 prosent.

Marginene er ørsmå, og Kongsvinger, som er plassert nederst, har en overlevelsesprosent på 93,2.

Det betyr i prinsippet at man hadde 3 prosent større sjanse for å overleve et spesifikt tilfelle av sykdom dersom man ble lagt inn på Hamar, i stedet for Kongsvinger.

Tallene er hentet fra 2015.

Lærte av tidligere feil

Øyvind Graadal, som er divisjonsdirektør for sykehuset i Hamar, er selvsagt henrykt over resultatet.

– Samtidig erkjenner jeg at det er snakk om små marginer. Til neste år kan vi derfor fort være på 10. plass, sier han.

Graadal tror likevel ikke at det er tilfeldig at Hamar leverer så gode tall.

Han sier de har gjort flere bevisste endringer etter at Hamar kom langt ned på en liste fra to år siden hvor man hadde tatt sett på de siste 50 dødsfallene på sykehuset.

– Vi brukte de resultatene til å lære. Siden den gang har vi bedret kompetansen vår i akuttmottaket. Vi har fått en bedre opplæring av turnusleger, og et tettere samarbeid mellom avdelingene, sier Graadal.

Skal markeres

Direktøren mener det er de ansatte, og ikke ledelsen, som skal ha mesteparten av rosen.

– Som i de fleste andre yrker er det også hos oss stor ærgjerrighet for å gjøre en god jobb. Denne undersøkelsen viser at det har vi gjort. Samtidig må vi være på hogget videre på jakt etter nye forbedringer, sier Graadal, som kommer til å ha en markering for de ansatte for å «feire» topplasseringen.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00