Fortsatt ligger det snø flekkvis i fjellet på Hedmarken, ogg på fjellovergangene kan det fortsatt bli problemer.

Den siste uka har mange bilister fått erfare at vinteren langt fra er slutt. Fjelloverganger har vært stengt, det har vært kolonnekjøring og bilister har stått værfast. Skal en kjøre over fjellet, bør en også til helga sjekke om bilen må skos med vinterdekk.

Slik blir været

– Nordavind fører til at nedbøren kan komme som snø i fjellet også i dagene framover, så oppfordringen må være å følge med på vær- og veimeldinger dersom en skal kjøre over fjellet, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt.

Våt lørdag

Etter noen dager med enten vind eller regn, eller begge deler, fikk Østlandet torsdag sol og temperaturer opp mot 17-18 grader. Men finværet varer bare fram til lørdag.

– Da vil et stort nedbørsområde komme inn over landet. Det vil strekke seg opp til Nordland, sier Granan.

Våtest blir det – nok en gang – på Vestlandet, mens Østlandet kan vente seg byger, da mest om ettermiddagen – og noen av dem trolig også med torden.

Det varsles om byger også i våre to nordligste fylker.

– Men spesielt i Finnmark blir det opphold utover lørdag ettermiddag, sier Granan.

Jetstrømmen

Svalbard er ifølge meteorologen inne i en stabil periode med stort sett oppholdsvær. Temperaturen kryper imidlertid ikke opp i mer enn noen få grader.

De første dagene neste uke vil et stort høytrykksområde som ligger over Storbritannia bevege seg mot Norge, men heller ikke det vil bringe med seg sommervarme.

– Det er ikke varmluft på vei. Det nærmer seg kanskje 20-tallet noen steder østafjells mandag eller tirsdag. Trolig blir det som i dag, hvor vi har 17 grader på Blindern, sier Granan.

Det er varmt i store deler av Europa, men Norge ligger som så mange ganger før på feil side av jetstrømmen.

– Vi ligger dessverre på den kalde siden, sier meteorologen. 

Flomfare

Hvis sommervarmen setter inn for fullt, kombinert med kraftig nedbør, kan de rekordstore mengdene snø i fjellet i Sør-Norge føre til storflom, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Skrekkscenarioet nå vil være høy temperatur, luftfuktighet, vind og kraftig nedbør. Da kan vi få en flom opp imot den vi hadde i fjor, sier hydrolog Leif Johnny Bogetveit i NVE til TV 2.

Han sier at det siden registreringene startet for 57 år siden aldri har vært så mye snø i fjellet som nå.

Bogetveit får støtte fra klimaforsker Atle Nesje ved Universitetet i Bergen.

– Hvis vi nå plutselig skulle få bråsommer, vil sjansen for en skadeflom være stor, over 50 prosent, sier Nesje, som trekker fram høstflommen i fjor som eksempel på hva som kan skje igjen. Da ble mange hus ødelagt.

NVE-hydrolog Ingeborg Kleivan Krøgli sier til NRK at det er viktig å følge situasjonen nøye framover i samarbeid med meteorologene. Selv bare én varm dag kan skape større vannmengder enn vanlig for årstiden, fordi det er så mye snø i fjellet, forklarer hun. Det mest ugunstige vil være kombinasjon av sterk varme og nedbør, legger hun til.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00