Det er historie som skrives på Holmen husmannsplass denne uka. Bokstavelig talt, fordi lokalhistoriker Ole Jacob Tomter er i ferd med å skrive boka om stedet, og fordi de 30 sjetteklassingene er helt sentrale for at Tomter får skrevet boka si.

Lunden skole har nemlig inngått en unikt samarbeid med Vang historielag. Med hjelp av arkeolog Hilde Rigmor Andersen er de 30 sjetteklassingene på skolen utplassert i skauen, hvor de blant annet bedriver utgraving av en husmannsplass der det bodde folk i cirka 100 år fra slutten av 1700-tallet.

Legdslemmen Jørgen

Når HA er på besøk graver de mange barnehendene i et rom hvor en legdslem ved navn Jørgen skal ha bodd.

Elevene Emilia Diesen og Sondre Fosserud Stener forteller om en flott uke til nå, hvor de har funnet mange spennende ting, og lært mye nytt.

– Dette er mye gøyere enn vanlig skole, sier de to i kor mens de graver løs som de aldri har gjort noe annet.Ane Lindstad, Henrik Dahl, Torjus Lundsveen Flagstad og Sebastian Hanstad viser stolt fram en del av funnene. Blant annet munnspill og en gammel pipe.– Jeg må gi all honnør til Vang historielag som har invitert oss med på dette. Ungene synes det er superstas og de lærer mye både om arkeologi og lokal historie, sier rektor ved Lunden skole, Kjell Ola Brodal.

I gapahuken like ved fyres det opp bål som det stekes scones og pølser på. Her er alle med og det er tydelig at de koser seg og at det er godt med mat etter heftig graving i skogen.

Lovprises av historielaget

Her står også Bjørn Eriksen og Ole Jacob Tomter fra Vang historielag med hver sin kaffekopp.

Tomter kan ikke lovprise ungene nok for det arbeidet de gjør.

– Du ser det på dem at de er helt med, sier han.

Han forteller at det ungene finner i løpet av denne uka blir helt sentralt, og således former boka han skriver på, om husmannsplassen.

– Det er en ny metode å dra inn ungene for å skrive bok, men det fungerer strålende. De burde jo stått som medforfattere, sier lokalhistorikeren.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.