Fredag vil 160 tog stilles inn.

68 av lokførerne som streiker jobber i Oslo, Ski og Lillestrøm. Streiken får dermed store konsekvenser for reisende i disse områdene. Det blir ikke satt opp alternativ transport, og passasjerene er overlatt til selv å finne løsninger.

Fulle tog

– Perrongene og togene har vært fulle, men jeg har ikke fått rapporter om at noen er blitt frakjørt, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til NTB.

Det er lokaltogene i Oslo og Akershus som først og fremst blir rammet av streiken. Strekninger som Ski-Skøyen-Stabekk og Lillestrøm-Spikkestad blir hardest rammet. I Bergen, Trondheim og Kristiansand er det tatt ut én lokfører på hvert sted, og streiken får dermed mindre konsekvenser der.

I tillegg til streiken er det strømproblemer på Vestfoldbanen torsdag, noe som gjør at det ikke går tog mellom Sandefjord og Porsgrunn. Her blir det satt opp buss for tog.

NSB beklager

NSB har lagt ut en oversikt over samtlige avganger som ikke blir kjørt som vanlig. Åge-Christoffer Lundeby i NSB sier informasjonen også vil bli lagt ut i apper og i reiseplanleggeren. Det vil ikke bli satt opp erstatningsbusser for de innstilte avgangene.

– Vi beklager overfor de reisende. Dette blir en vanskelig situasjon, men vi kan ikke nekte bruk av lovlige virkemidler i arbeidslivet. Dette er en lovlig streik, og da ville det være et brudd på spillereglene om vi gikk inn med alternativ transport, sier Lundeby til NTB.

Antall tog som berøres av streiken vil variere fra dag til dag siden togførerne går i turnus. Fredag vil 160 avganger berøres. Til sammenligning er det til og fra Oslo S på hverdager omkring 1.000 ankomster og avganger.

– Vi er i ferd med å legge inn innstillingene fredag i apper og reiseplanlegger, sier Lundeby torsdag formiddag.

Megling brøt sammen

Partene var ikke blitt enige da fristen gikk ut ved midnatt, men valgte å fortsette meglingen på overtid. Klokken 2.30 meldte LO Stat at det ble brudd, og dermed var streiken et faktum.

Meklingen strandet da NSB ikke ønsket å tariffeste utdanningsnivået for lokomotivførerne.

Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF) krever en tekst i forbindelse med overenskomsten som forplikter selskapene til å opprettholde en felles nasjonal standard på lokomotivførerutdanningen som tilsvarer nivået som til enhver tid er gjeldende ved Norsk Jernbaneskole. Kravet omhandler i prinsippet en spesifisering av allerede eksisterende avtale, ifølge NLF.

Vil ikke dumpe utdanning

– Vi aksepterer ikke dumping av lokførernes utdanning. Vi må ha en nasjonal standard. Vi må sikre at våre medlemmer kan frakte passasjerene trygt fram. Derfor er vi i streik, sier forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund i en pressemelding.

– Vi beklager svært overfor CargoNets og NSBs kunder og passasjerer at NLF velger å gå ut i streik fordi de ikke har fått innfridd sine krav om å tariffeste lokomotivførernes kompetanse, sier kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes i Spekter til NTB.

Fakta om togstreiken

* 71 lokførere streiker fra torsdag morgen etter at det ble brudd i meklingen mellom LO Stat og Spekter.

* Meklingen strandet da NSB ikke ønsket å tariffeste utdanningsnivået for lokomotivførerne.

* Konsekvensen av streiken torsdag er at 150 tog blir innstilt. Det blir ikke satt opp busser, og reisegarantien gjelder ikke, slik at man ikke får refundert kostnader til alternativ transport.

* Disse strekningene berøres av innstillinger på grunn av streiken

* Linje L1 Spikkestad – Lillestrøm

* Linje L2 Stabekk – Ski

* Linje L12 Kongsberg – Eidsvoll

* Linje L13 Drammen – Dal

* Linje L14 Asker – Kongsvinger

* Linje L21 Stabekk – Moss

* Linje L22 Skøyen – Mysen

* NSB Regiontog Oslo S – Stavanger

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00