I over to år har kommunene og matprodusenter i Hamar, Stange, Løten og Ringsaker jobbet med et lokalt matnett med tanke på en framtidig forretningsplan for merkevarenavn, distribusjon og kompetanse.

22. juni skrev HA at Ringsaker kommune hadde tatt initiativ til et eget matprosjekt.

– Det kom overraskende på alle i nettverket at Ringsaker hadde satt i gang sin egen prosess, sier Stange-ordfører Nils A. Røhne.

VIL UNNGÅ SPLITTELSE

Røhne er svært lite tilfreds med at det kan oppstå en splittelse på Hedmarken når like prosjektet settes opp mot hverandre.

– Jeg har et håp om at vi kan samle disse to initiativene i ett felles matprosjekt. Vi tjener ikke på en splittelse. Vi må stå samlet, sier Røhne.

Han vil ta initiativ til at partene setter seg sammen for å forene kreftene til det beste for alle lokale matprodusenter på Hedmarken.

– Er det bruken av Ringsakermat som merkevare som provoserer?

– Det er i alle fall slik at vi må tenke om det er riktig når vi skal ut nasjonalt med lokal matprodukter fra Hedmarken. Vi må sette oss ned og drøfte dette. Det er uheldig med en konflikt, sier Røhne.

Lokale produsenter

Leverandører til Matfatet er:

Stange: Elton gårdsysteri, Fredheim gård, Hoels gartneri.Løten: Karterud gård, Omang gård, Bakken Øvre, Måliaosten, Tommy Østhagen.Hamar: Linnea Finnskogen, Kjevla bakeri, Ging, Ophus gård, Møystad gård, MjøsAnkerRingsaker: Ousdal gård, Helgøya Bie, Ringsaker Honning, Dusgård, Stubberud, Kvarstad, Mjøskalkun, Nortura, Kristian Hovde, Sirupstynnbakeriet, Øvre Gjestvang, Tingnes Spiseri, Tine, Bama, Asko, Bakeriet i Brumunddal, Hovelsrud, Alhaug gård, Mølstad gård, Fremstad gård, Tjerne gård, Braastad, Gubberud gård, Kjersti Dompidal, Bente Lerheim.

VIL SYNLIGGJØRE HEDMARKEN

Stange-ordføreren ønsker at lokale matprodusenter kan få suksess med å selge sine produkter rundt i hele landet.

Et planlagt forprosjekt skal avklare alt knyttet til organisering, finansiering og involvering av lokaler matprodusenter.

– Da er det av stor betydning at vi klarer å samle kreftene.

For å ta en nasjonal posisjon ved å synliggjøre de flotte produktene, er det etter min mening klokt at vi står sammen, sier Nils A. Røhne.

IKKE BARE FRA RINGSAKER

Etableringen av Matfatet i Brumunddal har blitt en gedigen suksess.

Inspirert av dette mener Ringsaker kommune det er viktig å ta næringen et steg videre. Det vil kreve en annen organisering når lokalproduserte matvarer skal distribueres ut i hele landet.

En gjennomgang av produktene i Matfatet viser at det er mye mer enn Ringsaker-produkter i mathallen i Brumunddal sentrum.

Elton gårdsysteri, Hoels gartneri og Fredheim gård fra Stange leverer alle sammen varer til Matfatet.

Fra Løten er det fem leverandører, mens Hamar har seks leverandører.

Ringsaker har på sin side 25 produsenter representert.

– Hvor vi henter produkter fra varierer gjennom sesongen, sier driftsleder Hege Knatterud i Matfatet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00