• HØRTE SKUDD: Annette Østhagen (t.v.) og Linda Therese Lundquist.
    FOTO: FRANK BRANDSÅS
  • HER SKJEDDE DET: I et borettslag her i Godtlandvegen i Ottestad.
    KARTUTSNITT: GOOGLE MAPS

– Ettersom han var i stand til å la seg avhøre, fikk vi gjennomført avhør av ham i dag. Jeg kan ikke gå inn i detaljer på hva han har sagt, sier etterforskningsleder Olav Kjetil Moe i Spesialenheten til NTB like før klokken 18 søndag kveld.

Politimannen fra Hamar ble alvorlig, men ikke livstruende, skadd, da en 38-åring øsnet skudd mot politipatruljen i en boligblokk i Ottestad lørdag ettermiddag. Politimannens tilstand er stabil og han ligger på Ullevål universitetssykehus. Mannen som skjøt mot politiet ble drept.

Tidligere i dag opplyste politiets spesialenhet, som etterforsker saker der polititjenestemenn er involvert i skyting, at også to av tjenestemennene som deltok da skuddene falt er avhørt.

Ei liste med vitner er utarbeidet, og arbeidet med å avhøre disse starter umiddelbart.

POLITIMANNER ER FRA HAMAR

Søndag formiddag bekreftet Hedmark-politiets kommunikasjonsrådgiver Kari-Anne Dobloug, dog noe motvillig, HAs informasjon om at den alvorlig skadde politimannen er fra Hamar.

 - Jeg kan bekrefte HAs opplysninger om at det er en erfaren politimann i 40-årene, bosatt i Hamar, som ble skadd, sier Dobloug.

Politimannen ble skadd av ett skudd i overkroppen - utenfor beskyttelsesutstyret.

- Hvordan er stemningen på politistasjonen i Hamar søndag formiddag?

- Alle er preget av at en kollega er skutt og skadet i en setting der vi måtte løsne skudd. Samtidig tenker vi på familien til den som ble drept. Dette er en alvorlig hendelse som vi er nødt til å prate om internt, sier Dobloug.

Ikke En "kjenning" av politiet

Det ble løsnet skudd i en boligblokk i Godtlandvegen i Ottestad lørdag ettermiddag, hvor en politimann og en sivilist ble truffet. Sistnevnte døde av skadene, mens politimannen er stabil, ikke livstruende skadd - og behandles nå på sykehus. Han ble fraktet videre til Ullevål.

Mannen som løsnet skudd mot politiet er en politiet kjenner fra før, opplyste politimester Tormod Bakke på en pressekonferanse på politihuset i Hamar klokka 16.30 lørdag.

Det er blitt tolket dithen at mannen er en såkalt kjenning, altså en som politiet har vært i kontakt med i kriminell sammenheng flere ganger før. Men det presiseres søndag at dette ikke er riktig.

Politiadvokat Julie Dalsveen i Vestoppland politidistrikt, som nå etterforsker saken, opplyser i en pressemelding at mannen ikke var å regne for en såkalt "kjenning", men at politiet visste hvem vedkommende var.

Beskutt i fellesoppgangen

En patrulje fra politiet ble beskutt med et håndvåpen av en person på stedet. Patruljen var der for å hente en ruset og bevæpnet person, opplyser politiet.

- Patruljen ble nær sagt møtt i døra. De kom inn i felles oppgang i blokka, hvor de ble beskutt, forteller politijurist Henning Klauseie til HA.

Gjerningsmannen ble skutt av politiet og er bekreftet død. En erfaren tjenestemann er truffet av skudd og er påført skader, men de skal ikke være livstruende, opplyser politiet på en pressekonferanse klokka 16.30.

- Dette er en svært alvorlig hendelse, som setter oss og de pårørende på prøve, sier stasjonssjef Bjørn Lier.

- Politipatruljen var utstyrt med ordinært verneutstyr og bevæpnet med 9 millimeter pistol, i samsvar med den ordning som foreligger i politiet for tiden, opplyser Klauseie.

Mannen som løsnet skudd var ruset og ustabil, ifølge politiet.

Vestoppland politidistrikt vil etterforske saken videre, ettersom Hedmark-politiet er part i saken.

Naboer hørte skudd

Naboen Linda Therese Lundquist forteller til HA at hun hørte skudd. Det samme gjorde sønnen til Annette Østhagen, som også bor i området. Her tør hun ikke å bo lenger.

Politiet ville ikke kommentere hva saken dreide seg om, da HA var i kontakt med operasjonssentralen kort tid etter skytingen. De fikk melding om skytingen klokka 13.50. Både VG og TV2 fikk på samme tidspunkt bekreftet at det dreide seg om skyting.

Politiet har senere sendt ut en pressemelding, hvor de bekrefter at det klokka 13.50 var en episode i Ottestad i Stange kommune, hvor en sivil person og en polititjenestemann ble skutt.

Pårørende til gjerningsmannen er i ferd med å bli varslet om det som har skjedd.

Spesialenheten varslet

Spesialenheten for politisaker er rutinemessig varslet om hendelsen.

Det vil bli sendt ytterligere pressemeldinger i løpet av dagen, opplyser politiet, og politimester Tormod Bakke vil møte pressen i løpet av ettermiddagen for å besvare spørsmål. HA rapporterer fra pressemøtet.

- Første siden 2006

Sist en person ble drept av politiskudd i Norge var i 2006. Det viser en politirapport som Dagbladet har sitert.

Politiet har så langt i år skutt ved tre ganger så mange tilfeller som i hele fjor.

Sist gang en person falt i skuddveksling med politiet, var da en mann med hagle forskanset seg under en garasje på Skui i Bærum 22. april 2006. Før det ble en mann skutt og drept av politiet i Larvik i 2005.

Les også
NYHET HATV: Naboer forteller om flere år med bråk.
Les også
NYHET Se video fra pressekonferansen etter skytingen her. 
Les også
NYHET Mann drept i skuddveksling med politiet i Ottestad.
Les også
NYHET Det sier lederen i Politiets Fellesforbund.