• REGN FRYSER: Slik ser kartet til meteorologene ut for resten av dagen.
    KART: YR.NO

Regn og minusgrader gjorde veiene på Hedmarken nesten uframkommelige denne torsdagen. Cathrine Glomsvoll i Hedmark Trafikk forteller at Nettbuss ble nødt til å innstille skolebussene til Lunden, Ingeberg, Ene, Lovisenberg, Arstad, Fagerlund, Nybygda og Brumund.

- Vegene er så glatte i dette området at det ikke er forsvarlig for bussene å kjøre der. Skolene er varslet om dette. De på sin side varsler nå foreldrene til alle barna om dette, og vil vel da anmode om at foreldrene selv henter barna, sier Glomsvoll.

Skolebusser i grøfta

To skolebusser på Nes skled ut i veggrøfta tidligere i dag. En tredje skolebuss på veg fra Furnes ungdomsskole til Brumunddal ble også sittende fast, Bussene hadde elever om bord, men ifølge Hedmark trafikk har det ikke vært noen tilfeller av personskader. Bussjåførene på Nes fikk etter hvert kjøretøyene på vegen igjen, og elevene ble fraktet til skolen på Stavsjø. Bussen fra Furnes venter fortsatt på å bli berget, men elevene har blitt fraktet hjem, melder Hedmark trafikk.  

Fortsatt store forsinkelser

Vegene er så glatte i bykjernen og området rundt byen at politiet har anmodet Hedmark Trafikk om å la bussene stå. Ved 16.30-tiden er det fortsatt store forsinkelser.

Meteorologene har sendt ut obs-varsel om at det kommer litt snø, men det blir fort mildt og regn. Regnet fryser til is, og det er derfor stor fare for at det blir skikkelig hålkeføre. Statens vegvesen og politiet advarer alle og ber om at alle kjører forsiktig.

Mer regn i vente

Meteorologene kan ikke love at det blir noe mindre glatt utover kvelden og natta. I sitt OBS-varsel skriver de nå: I dag torsdag og natt til fredag kommer det regn som fryser på bakken vil gi vanskelige kjøreforhold.

- Blant det verste på 34 år

I vaskehallen ved Mekonomen på Hamar jobbes det knallhardt for å få på plass kjettinger på de totalt 30 bussene til Nettbuss.

- Dette er den åttende bussen for dagen, sier Ove Kvatningen, mens han fester nok en kjetting.

Han har jobbet med buss i 34 år, og sier disse forholdene er blant de vanskeligste han har vært borti.

- Det har kanskje vært like ille tre eller fire ganger tidligere. Vi setter alltid sikkerheten først, og i dag er jeg forberedt på at det vil bli overtidsarbeid, sier han, og smiler lurt.

Niman Sejdaj er bussjåfør og har snakket med passasjerer om de speilblanke vegene i området.

- Dette er en del av jobben, selv om det er en litt uvanlig arbeidsdag. Folk viser forståelse for at det blir noen forsinkelser og utsettelser, sier Sejdaj.

Ikke dra til fjells

Oppsynsmann Victor Rosenlund i Pihl anbefaler ingen å ta seg opp i Ringsakfjellet akkurat nå.

-  Jeg er i Åstdalen akkurat nå. Det har vært minusgrader og regn. Akkurat nå er det en plussgrad og sprutende regnvær. Det har kommet litt i snø i natt. Vegene blir fort polerte og glatte. Vi strør så fort vi kan, men det er skummelt i bakkene opp mot Ljøsheim, sier Rosenlund.

Sist mildværet satte inn sto bilene på kryss og tvers mellom Bergundhaugen og Lauvlia i Ringsakfjellet.

Forsinkelser på Gardermoen

En av de to rullebanene på Gardermoen ble torsdag stengt i en times tid på grunn av underkjølt regn. Nesten samtlige avganger er forsinket, noen opp til halvannen time.

– Vestre rullebane har nå åpnet, men det vil være enkelte forsinkelser som følge av stengingen, melder hovedflyplassen Twitter.

Rullebanen ble stengt like etter klokken ni, og ble åpnet klokken ti.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.