Antallet alpinskader til legebehandling utgjør mindre enn én prosent av det totale antallet ulykkesskader i Norge.

– Står du på ski fire dager i året, da kan du statistisk stå på ski i 315 år før det inntreffer en skade som krever legebehandling, sier Andreas Rødven, tidligere generalsekretær i Alpinanleggenes Landsforening (ALF).

Trygge på ski

– Mye kan tyde på at nordmenn fremdeles er tryggere på ski enn våre skandinaviske naboer, sier Gry Monica Hellevik, assistansesjef hos Falck Global Assistance – en alarmsentral for reiseforsikringskunder.

På listen over sykdom og skade alarmsentralen har måttet hjelpe reisende med i vinter, kommer svenske og danske skiferieskader på andre plass – etter mage- og tarmplager. Nordmenn får oftest hjelp med luftveisinfeksjoner, mage- og tarminfeksjoner og hjertesykdom.

– Vi må svært sjelden hjelpe nordmenn som har skadet seg på ski i utlandet, sier Hellevik.

Hun mener det henger sammen med at vi står på ski etter jobb eller reiser på hytta og står på ski i helgene.

Bruker hjelm

– Vi skader oss langt sjeldnere på ski enn våre skandinaviske naboer. Kanskje det er noe i påstanden om at vi er født med ski på beina, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

– Hjelmbruk og gode ferdigheter er hovedårsakene til at få skader krever legebehandling. Rundt 98 prosent av alle nordmenn som er 14 år og yngre bruker hjelm, sier Andreas Rødven.

Sammen med skiforsker Arne Ekeland ved Martina Hansens Hospital har Andreas Rødven publisert en stor studie av skader på ski- og snowboardkjørere i norske alpinanlegg.

Like mange hodeskader

Til tross for den kraftige økningen i hjelmbruk siden 90-tallet, er antallet hodeskader like mange. Andelen alvorlige hodeskader har likevel gått ned.

– Hjelm kan gi en falsk trygghetsfølelse. Du må uansett sørge for å være konsentrert i bakken og forholde deg til skivettreglene, understreker Heidi Tofterå Slettemoen.

Dersom du kjører bil og kolliderer i 50 kilometer i timen er du beskyttet av setebelte, bilskroget og airbag. I samme hastighet i skibakken, har kroppen knapt beskyttelse.

– Bruken av hjelm er det enkleste sikkerhetstiltaket for å redusere risikoen for hodeskader. Alpinanleggene låner ut hjelm helt gratis, sier Slettemoen, som mener mange bør vurdere ryggplate som ekstra sikring.

Kollisjon i bakken

85 prosent av alle skader i bakken skyldes at vi faller selv. Åtte prosent skyldes kollisjoner med andre, mens to prosent skyldes kollisjon med gjenstander.

– God oversikt over trafikken i løypa øker sikkerheten. Det er den som kommer bakfra, som alltid har ansvaret for å unngå kollisjon, akkurat som i trafikken, understreker hun.

Risikoen for å bli påkjørt er størst hvis du ikke er synlig. Ikke bli stående under hopp og heng, men kjør ut til siden, er hennes klare råd.

Får erstatning

– Skulle du bli skadet i en påkjørsel i bakken, kan du søke erstatning fra den som kjørte på deg, eller dennes forsikringsselskap, sier Slettemoen.

Hun anbefaler en egen ulykkesforsikring, i tillegg til den som er inkludert i reiseforsikringen, både for barn og voksne.

– Da får du god hjelp og erstatning ved alvorlige skader, om du eller barnet skulle bli medisinsk invalid eller ufør etter en ulykke. Selv om skaderisikoen er begrenset statistisk, er det svært tragisk for dem som får alvorlige skader, sier Heidi Slettemoen i Frende Forsikring.

(NTB)

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.