Siden Kristen Riddervold i Øvre Gimleveg oppdaget den første brunsneglen i 2009, har snegleproblemet vokst og vokst i Løten. Nå er mellom 25 og 30 eiendommer invadert av slibrige kryp. Problemet er blitt så stort at formannskapet i vinter bestemte at kommunen skulle bruke 50.000 kroner på Nemaslug-bekjempelse av sneglene i Kildevegen og Øvre og Nedre Gimleveg.

I går, i dag og i morgen deles det på Tingberg og hos Britt Lindstad i Esperantovegen ut Nemaslug til berørte beboere. Dette er et biologisk middel som ifølge både fagfolk og bruksanvisning skal være rimelig effektivt.

ALLTID SNEGLEPOSE I LOMMA

Kristen Riddervold var førstemann som hentet en pakke biologisk krigføringsmiddel hos kommunen i går. Han har kjempet en stille kamp i mange år.

– Jeg går ingen steder uten en plastpose i lomma, forteller Riddervold, som er blitt en erfaren snegleplukker.

Rundt halvparten av de berørte naboene har meldt interesse for Nemaslug. Riddervold håper flere slenger seg med. Skal man få bukt med problemet, nytter det ikke om bare annenhver hage behandles. Rimelig enkelt skal det visst også være å bruke Nemaslug, mener Riddervold.– Nemaslug løses opp i vann og sprøytes utover. Det står forklart i bruksanvisningen hvordan man gjør det, sier Riddervold, som gjerne svarer på spørsmål om naboer skulle lure på framgangsmåten.

VENTER PÅ REGNVÆR

I brevet kommunen har sendt ut til beboerne, står det at hagen må behandles samme dag som middelet hentes. Dette stemmer ikke. Nemaslug holder seg i kjøleskap i flere uker, ifølge produsentens nettsider. Og det kan være bra, for middelet må brukes når bakken er fuktig, gjerne i regnvær.

– Nå venter vi på en regntung dag, sier Riddervold.

Han oppfordrer folk til å holde hagen ryddig og fjerne komposthauger for å unngå snegler. Og skulle man komme over brunsnegler, er det én ting som gjelder: Plukk.

– Vi blir aldri kvitt dem, men vi kan begrense det. Gravfeltet er jeg redd er en kilde vi ikke får tømt, sier Riddervold.

I hagen har Kirsten Riddervold og kona flere sneglefeller. De er fylt med bananbiter og salt. I tillegg skal både robotgressklippere og piggsvin være nyttige i kampen mot snegler.– Det er vemmelig med snegler, men de er ufarlige for oss mennesker. Det beste vi gjør, er å plukke.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00