Den kinesiske forretningsmannen Yang Xueyi driver allerede et kjempehotell i Beijing. Nå skal den store kontrasten fra Beijing til Malungen lokke velstående kinesere til det dype Stange.

"Stakk innom"

Historien som ligger bak den kinesiske forretningsmannen Yang Xueyis oppkjøp av Malungen Gjestegård i Stange, er like utrolig som den er enkel.

– Jeg fant Malungen på Internett hjemme i Beijing. Jeg skulle til Norge på forretningsreise litt senere, så jeg dro innom Malungen for et kort besøk, forteller Yang gjennom sin tolk.

– Jeg var opprømt da jeg fikk se stedet for første gang. Jeg falt pladask for Malungen, så jeg tok avgjørelsen om å kjøpe plassen der og da, sier han.

Trond Ingvaldsen i Bab Eiendom, Malungens forrige eier, bekrefter den spesielle oppkjøpshistorien.

– Salget skjedde på en noe utradisjonell måte, men han dokumenterte at han var en seriøs forretningsmann, så det var en enkel avgjørelse å ta, sier han.

Kontrasten er interessant

Hjemme i ellevemillionersmetropolen Beijing eier Yang, som også driver flere selskap i andre bransjer, et stort og relativt nybygget hotell. Best Western OL Stadium Hotel, som ble totalrenovart før landets olympiske sommerleker i 2008, ligger i det pulserende businessområdet Chaoyang og har skjønnhetssalong, gavebutikk og 427 rom.
 
Kontasten til Malungen, som ligger øde til sør for Vallset, har 21 rom og kan dateres tilbake til 1600-tallet, er enorm.

– Kontrasten fra Kina er veldig stor, og Malungens skjønnhet ligger nettopp i kontrasten. De store forskjellene fra Beijing til Malungen vil være attraktive for mine samarbeidspartnere og kunder i Kina, mener mannen som har bygget opp en solid kundebase gjennom 15 år høyt oppe i det kinesiske næringslivet.

– Jeg ser for meg at våre gjester skal kunne spille golf, gå på ski, fiske og jakte. Selve hotellet er bare utgangspunktet for opplevelsen av Norge, forteller Yang, som allerede har bygd opp en tro kopi av Malungens storstue på sitt eget hotell i Beijing for å gi kinesere en bit av Norge midt i Beijing.

Selv om Yang før Malungen-investeringen kun eier det ene hotellet direkte, der han samarbeider med den internasjonale kjeden Best Western, er han i ferd med å bygge opp sin egen kjede.

– Jeg har hatt lyst til å kjøpe et tilsvarende hotell i Taiwan, men den handelen er ikke i boks ennå. Malungen er det første hotellet jeg eier utenfor Kina, sier forretningsmannen, som presiserer at Malungen Gjestegård vil beholde navnet og ikke bli et Best Western-hotell.

Åpner for privatkunder

– Fram til nå har Malungen siktet seg inn på bedriftskunder, men jeg vil også åpne hotellet for private kunder, forteller Yang, som har en helt klar målgruppe for hotelldriften.

– Malungen skal rette seg mot kinesiske kunder som ikke er vanlige sightseeing-turister. Planen er å bygge opp et tilbud for «high-end» turister som vil oppleve Norge på nært hold. Malungen skal bli hotellet for dem som ikke kommer til Norge for å ta bilder fra en buss, men som vil oppleve landet i dybden, forklarer han gjennom tolken.

Små forandringer

Selv om gjestegårdens målgruppe blir endret med Yang i sjefsstolen, vil den tradisjonsrike gården i Stange for øvrig forbli relativt uforandret. Yang er vant til skyskrapere fra hjembyen i Kina, men hvis noe skal bygges på Malungen, blir det hytter som står i stil med den eldre bebyggelsen.

– Jeg kommer til å ta vare på stedet, som jeg opplever at mange her er glade i. Jeg vil kun søke kommunen om å få bygge flere hytter på tomten for å øke kapasiteten. Den drømmen kommer i oppfyllelse hvis vi får velsignelse fra Stange kommune, røper han.

I tillegg vil Yang samarbeide med allerede etablerte bedrifter i lokalområdet. Forretningsmannen nevner golfanlegget på Atlungstad og Skibladner som aktuelle partnere.

 – Men jeg vil først og fremst fokusere på å drive Malungen på en god måte. Det er jeg sikker på at vi skal få til, forsikrer han.

For å gjøre Norge litt mer kinesisk og Kina litt mer norsk vil Yang utveksle kulinariske tradisjoner mellom landene. Han planlegger blant annet å invitere norske kokker til hotellet i Beijing.

– Hvis det lar seg gjøre, vil jeg også hente en kinesisk kjøkkensjef til Malungen for å vise de norske kokkene at kinamat er mer enn sursøt saus, forteller han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.