– Min lærdom er: Ta aldri opp forbrukslån! Og ja, jeg innrømmer at det hele er min egen skyld.

Det sier en godt voksen kvinne fra Hedmarken til HA.

– Det startet med en skilsmisse jeg kom dårlig ut av økonomisk. Da jeg gikk opp til 100 prosent stilling kunne jeg kjøpe meg leilighet. Den kostet 1.170.000 kroner. Jeg lånte 1,2 millioner i banken og jeg betalte avdrag fra dag en, sier kvinnen.

Alle slags lån

Selv med nesten 30.000 kroner i måneden utbetalt, rotet hun det til ved å ta opp mange forbrukslån – til tross for at huslånet kostet 8.000 kroner – inkludert avdrag.

– Hva brukte du pengene til?

– Til å betale lån, og så et nytt lån til å betale neste lån. Slik ballet det på seg, sier hun.

– Men noe må du ha brukt for mye penger på?

– Jeg levde ikke noe luksusliv. Dette må du tro meg på. Det hele skyldes at jeg hadde et forbrukslån fra før jeg kjøpte huset. Dette lånet var jeg dum nok til å misligholde. Dermed måtte jeg ta opp nytt forbrukslån for å betale de etter hvert rådyre rentene, avdragene og gebyrene, sier kvinnen.

Mistet boligen

I tillegg til å låne penger i alle slags kredittinstitusjoner som tilbyr lån på nettet, brukte hun kreditt som følger med betalingskort fra bensinstasjoner og andre.

På det meste skyldte hun cirka 750.000 kroner – pluss boliglånet.

Før kvinnen oppsøkte Nav hadde hun forsøkt å få refinansiering i banken. Hun tok også en runde direkte med kreditoren. Der fikk hun avslag hos alle unntatt en.

– Hos Nav fikk jeg beskjed om å oppsøke namsmannen, fordi jeg var kvalifisert for å komme under gjeldsordningen, sier kvinnen.

Leiligheten ble tvangssolgt. Selv etter at banken fikk sitt og andre kreditorer delte om lag cirka 400.000 kr sitter kvinnen igjen med gjeld på cirka 300.000 kr.

BLE DÅRLIG BEHANDLET

– Jeg fikk ikke gjeldsordning – selv etter at jeg «vant over» namsmannen i en runde i retten. Jeg tjente angivelig for godt. Det hjalp ikke at jeg fortalte at jeg var i ferd med å havne på arbeidsavklaringspenger på grunn av sykdom. Jeg er alvorlig syk og går på arbeidsavklaringspenger. Dermed er inntekten halvert. Det tyngste har vært møtene med folk hos namsmannen. Jeg ble møtt med arroganse og behandlet som en forbryter, sier hun og legger til:

– Behandlingen var dårlig, hjelpen liten og arrogansen stor. Det føltes uverdig – selv om det hele startet med min dumhet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00