Det er slitsomt å drive tradisjonell handel i Hamar sentrum. Med etableringen av nok et kjøpesenter har vi sett flere og flere gi opp, nå sist klesbutikken Kvisgaard og blomsterbutikken på Kvartal 48.

Hamar har nå en gågate og et sentrum uten en skobutikk, uten en sportsbutikk. Uten en lekebutikk.

Live Giset er både politiker for Venstre, eier og driver av Giset optikk samt eier av urbutikken Ur & Sånn ved siden av, og leder av Hamar Sentrum AS.

– Alvorlig situasjon

Hun legger ikke noe imellom og karakteriserer situasjonen som «alvorlig»:

– Den er alvorlig, det må være lov til å si. Når en pasient er åpenbar syk, hjelper det ikke å bruke sminke. Man må finne diagnosen og behandle, sier hun,

Giset mener kuren er omfattende og kompleks. At det er mange årsaker til at ting er som det er.

– Vi må se på realitetene: Nå er det beregnet et handelsareal i Hamar som tilsvarer at vi skulle vært 100.000 innbyggere. I tillegg kommer konkurransen fra Ikea og nyetableringene i Nydal, samt fra flinke drivere i Brumunddal og Elverum. Det er klart at man da smører tynt utover brødskiva, sier hun.

Hun mener det gjøres mye, men at det må gjøres mer for å puste mer liv i sentrum igjen.

– Min oppfordring går spesielt til gårdeierene om å bli mer framoverlente. Det handler om å holde gårdene rene og pene og ikke minst sørge for at det kommer inn gode leietakere. Vi trenger skobutikk, sportsbutikk, parfymeri, stoffbutikk og en slakterbutikk. I tillegg må kommunen være mer aktiv. Vi har en god dialog, men alt kan bli bedre.

For å nyansere, sier også Giset at det finnes butikker som fortsatt gjør det bra i sentrum. Blant annet sin egen butikk.

Mener sentrum sliter

Svein Frydenlund er næringssjef i Hamar kommune. Hans opplevelse er at Hamar sentrum sliter for tiden.

– Det er nok en overetablering av butikker i området og jeg mener også at gårdeierne må bli mye mer aktive for hvem de får inn som leietakere og ikke minst hvordan man plasserer dem i forhold til gågata. Det er kanskje ikke et stort poeng å ha kontorplasser i første etasje mot gågata, men jeg føler vi, Hamar sentrum AS og Hamar gårdeierforening samarbeider godt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.