Det finnes mange «blekkulfer» blant dagens barn, men få som er ivrigere enn Kristiane fra Stange og Ottestad.

Som miljøagent og medlem av Barnas klimapanel har hun tidligere gjort seg bemerket. Blant annet da hun i høst holdt appell for klima- og miljøkampen utenfor Stortinget med flere imponerte toppolitikere som tilskuere.

Nå tar hun skrittet videre.

Drar til paris

Førstkommende torsdag reiser hun sammen med seks andre barn fra Norge til Paris hvor verdens ledende politikere akkurat nå forhandler om en stor klimaavtale.

Eller, før hun kommer til Paris, skal hun møte miljøvernminister Tine Sundtoft (H) på Oslo S.

– Vi har invitert henne på flere møter vi har hatt, men hun sier alltid nei. Jeg tror nok ikke hun liker å få kritikk, sier Kristiane.

For det er nettopp kritikk miljøvernministeren vil bli møtt med når Kristiane skal holde sin appell.

– Jeg skal si til henne at vi er inne i vår aller største krise og at hvis de ikke endrer måten vi lever på, så kommer vi til å ødelegge framtiden.

Ble redd

Kristiane forteller at sitt engasjement for klimasaken startet da hun ble med i Miljøagentene.

– Da lærte jeg hva som skjer og hvor farlig forurensingen vi driver med er. Jeg ble skikkelig redd, men skjønte samtidig at dette er noe jeg kan være med på å stoppe.

Etter møtet med Sundtoft på Oslo S, går turen videre til Paris hvor Barnas klimapanel kjører felles front med Natur og Ungdom og andre miljøorganisasjoner.

kreativt og hemmelig stunt

Kristiane forteller at de ikke får lov til å slippe inn i selve forhandlingsrommet, men at de skal holde til i en bygning ved siden av der det foregår mange seminarer.

Likevel lover hun at de skal markere seg.

– Jeg vil ikke røpe hva, men vi kommer til å finne på noe kreativt, sier hun.

Møter FN-sjefen

I Paris skal Kristiane blant annet møte lederen for FNs klimapanel, Housung Lee og den norske forhandlingsdelegasjonen.

Målet hennes er å være med på å presse fram en god klimaavtale.

– Hva mener du vanlige folk kan gjøre for å redde klimaet?

Ikke bare et søtt og sjarmerende barn

– Barn kan ta buss eller gå til skolen i stedet for å bli kjørt. Folk må generelt sett bli flinkere til å bruke kollektivtransport. Vi må spise mindre kjøtt og ha mer miljøvennlig energi i husene våre. Vi må jobbe for at det brukes mer fornybar energi. Kildesortering er også viktig bidrag, sier hun.

– Føler du at du blir tatt på alvor av voksne, eller er det mange som bare ser på deg som et sjarmerende søtt barn?

– Jeg og andre barn kan bli veldig sinte. Vi er sinte på grunn av det som skjer. Hvis voksne fortsetter som nå kommer de til å ødelegge planeten. Det kan vi ikke være med på!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.