En million kroner koster kunstinstallasjonen som plasseres i Strandgateparkens østlige hjørne, opp mot Stortorget. Installasjonen er fem sitteskulpturer i tre, som ligner kongler.

– De kunstneriske brukskonglene er tredimensjonale skulpturer som innbyr til opphold. Byer og tettsteder bør ha fine estetiske og hyggelige møteplasser, sier arkitekt og kunstner Marit Justine Haugen.

VANT KONKURRANSEN

Hun jobber i arkitektfirmaet Haugen/Zohar, som vant konkurransen om å utsmykke Strandgateparken. Det er Sparebanken Hedmarks kunstfond som bekoster sittekonglene. Fem ulike kunstnere var invitert til å komme med sine forslag for parken.

– Når vi ønsket å gi en gave til Hamar kommune, ville vi gjerne at det skulle være noe som kan brukes, og vi ville det skulle stå et sted der barn og unge oppholder seg, sier Tore Verne i kunstfondet.

Kongleskulpturene blir plassert ved siden av den nye lekeplassen.

STUDERTE SITTEVANER

– Det blir et fint sted for foreldrene å trekke seg tilbake, mens ungene leker. Vi tenker at både yngre og eldre kan oppholde seg på denne flata. Området blir en forlengelse av torget, og begynnelsen på et parkdrag, sier Haugen.

Hun gikk rundt i Oslo og studerte hvordan unge mennesker satt på byens benker, når hun skulle utforme sitteskulpturene.

– De unge sitter ikke vanlig på en benk. Vi så noen som lå, noen opp-ned, de har beina under seg, eller de sitter oppå rygglenet. Alt dette kan du gjøre i konglene. Her kan alle posisjoner brukes, og de rommer opptil tre liggende oppi der samtidig, sier Haugen.

Hun sammenligner skulpturene med kokonger, som skjuler deg for omverdenen.

– Du blir veldig eksponert på en benk, mens her er du i en beskyttet sfære. Det skal ikke være skummelt å være inni der, så konglene slipper lys igjennom, opplyser Haugen.

FERDIG RUNDT SKOLESTART

Konglene blir 1,80 meter høye, 1,25 meter brede, og 1,25 meter djupe. Det er ikke bestemt hva slags tresort som skal anvendes.

– Vi er også i gang med å finne plasseringen av konglene. Det står et toalettbygg på denne plassen i dag, men det skal fjernes, og erstattes av toaletter på andre siden av lekeplassen, nærmere bautaen, sier prosjektleder Jan Tore Sagbakken i Hamar kommune.

Hans mål er å ha kunstinstallasjonene på plass i august.

P-PLASSEN FORSVINNER

Hele Strandgateparken skal gjøres om til park igjen, og . 1. august skal den nye lekeplassen stå klar. Seks millioner kroner er satt av til lekeplass. I tillegg vil det koste rundt to millioner kroner å forvandle parkeringsplassen til park igjen, med gress, gangstier, trær, staudebeplantning og benker. Schjølberg & Tombre er valgt som entreprenør, og arbeidet starter etter påske.

– Lekeplassen får et gummidekke rundt, og så blir det asfaltbelegg i midten, med kuler og humper, og dette er beregnet på sykling, skating, og den slags. Det blir tradisjonelle lekeapparater, med sandkasse, husker for både store og små, og den gode gamle karusellen fra rundt 1950 blir med, sier landskapsarkitekt Brit Angel Johnson i Norconsult.

Barna kan balansere på stram line, hoppe på gummiballer som er nedfelt i underlaget, eller leke i den interaktive delen av lekeplassen, der for eksempel trykking gir barna lyssignaler. Lekeplassen vil også inneholde en trampoline.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.