• Prosjektleder: Øyvind Buraas (t.v.) ble hentet inn som prosjektleder for TIUR-prosjektet i 2011. Til høyre sitter lensmann Terje Krogstad. Foto: Trond Lillebo

Å hevde at noen har skrevet håndboken om et tema, er å gi dem kredibilitet for å være meget kunnige om saken det gjelder. I Ringsaker kommunes tilfelle gjelder dette rusforebyggende arbeid. Og de har, bokstavelig talt, skrevet håndboken «Tidlig intervensjon – unge og rus». Fem år har gått siden startskuddet for det omfattende prosjektet smalt, og tallenes tale er klar: majoriteten av ungdommene som har blitt tatt for cannabisbruk, har blitt motivert til å slutte.

Det hele startet som et spleiselag mellom Helsedirektoratet, KoRus Øst og Ringsaker kommune i 2011. Med 845.000 kroner på bok ble politiførstebetjent Øyvind Buraas rekruttert som prosjektleder. Planen var klar: å sikte seg direkte inn mot enkeltungdommer under 24 år som allerede har debutert med narkotika. Det som fulgte, var en lange rekke såkalte «uro-aksjoner», rettet mot mistenkte ungdomsmiljøer og skoler. Allerede i 2010 hadde byens eldre garde fattet interesse for narkotikaarbeidet, og åtte lokale Lions-avdelinger i fylket donerte til sammen 260.000 kroner, øremerket blant annet opplæring av narkohunder. Narkohundenes inntreden i klasserommene falt dog ikke i god jord hos Elevorganisasjonen, som i 2013 sørget for at Justisdepartementet stoppet ordningen.

De hyppige razziaene i distriktet fikk også Arild Knutsen, leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, til å reagere.

– Det eneste politiets råd og trusler kan medføre, er at lokalsamfunnet tar avstand fra cannabisbrukere og forvirres til å tro at disse lett begynner med tunge stoffer fordi de en eller flere ganger har valgt et alternativ til alkohol. Politiet skaper på denne måten fordommer, som i verste fall støter mennesker ut i utenforskap, skrev Knutsen i et leserinnlegg i Hamar Arbeiderblad.

- Gjør en forskjell

Men nederlaget til tross, aksjonen ga resultater. Og TIUR-prosjekt ble hyllet. Kommunen vant i 2013 regjeringens kriminalitetsforebyggende pris for sitt arbeid.

– Dette prosjektet har vært svært vellykket, og vi har besluttet å videreføre det i ordinær drift, kunne kommunalsjef Anne Kari Thorsrud fortelle da det treårige prosjektet nærmet seg slutten i 2014. 81 ungdommer hadde fått oppfølging. Av disse var 45 under 18 år og 22 i ungdomsskolealder.

Plutselig var begrepet «rus-kontrakt» et begrep. Barnevern, helsestasjonene og skolene ble koblet inn i arbeidet som lå bak påtaleunnlatelse på vilkår. Politiet budskap var enkel nok: bevis at du kan holde deg unna, eller få det på rullebladet.

– Han er så ung, og det er viktigere for oss å forebygge framtidige lovbrudd enn at han skal ha noen form for straff, sa Krogstad til HA i 2012, da en 15-åring fra Ringsaker forsøkte å importere 50 gram syntetisk hasj han hadde kjøpt på nettet.

Politiets advarsler om at cannabisbruk på rullebladet vil være til hinder for enkelte jobber, militærtjeneste og føre til utsettelse av førerkortet, var argument som ungdommen tok til seg. I visshet om at ungdommene fikk oppfølging og påtaleunnlatelse, ble terskelen lavere for at foreldre, og ungdom selv, tok kontakt med politiet.

– Sett fra politiets side mener vi den avdekkingsjobben vi og våre samarbeidspartnere gjør er noe av det viktigste vi driver med. Vi mener vi gjør en forskjell ved å gripe inn tidlig. Ungdommen ser at det får konsekvenser. Vi mener vi har en veldig god oversikt over ungdomsmiljøet i Ringsaker. Det er mange som følger med. Det er mange som er flinke til å utbringe sin bekymring, sier Krogstad.

Skader flere enn seg selv

Men TIUR-aksjonen har også satt andre krefter i sving. Samtidig med at prosjektet ble fornyet, ble saken løftet opp på det politiske plan. I kjølvannet av at 30 ungdommer i Hamar og Ringsaker ble pågrepet for cannabis, gikk FRP Ungdom i Hedmark inn for en legalisering av stoffet, i likhet med fylkeslagene til Unge Venstre og Unge Høyre. Frislipp av cannabis i amerikanske delstater, både til rekreasjonelt og medisinsk bruk, hadde gitt liberaliseringsforkjemperne vann på mølla. Og en frisinnet Hollywood-holdning skyllet inn over landet i form av musikk, kinofilmer og tv-serier. Et år senere sto FRPs Ungdomsleder Atle Simonsen i beste sendetid på NRK og argumenterte for legalisering. I januar publiserte han «10 grunner til å legalisere cannabis», som fikk TIUR-leder Øyvind Buraas til å følge opp med «10 grunner til å ikke stemme Frp», som kom på trykk i Dagbladet.

– Å hevde at cannabisbruk ikke skader andre enn brukeren selv, er en utslitt floskel. De fleste som har en cannabismisbrukende ungdom i familien, vil være uenige i dette. Det vil også de fleste som jobber i hjelpeapparatet være, tordnet Buraas.

Politibetjentens inntog i den politiske debatten skapte sterke reaksjoner fra Folkeaksjonen LUHM.

– Det er ikke rart at mange er bekymret for overvåking og stigmatisering med slike uttalelser fra et maktapparat som politiet er. At det er et demokratisk problem, ser vi blant ved at det er lettere for dem som bor i hovedstaden å bruke ytringsretten, og si at man er uenig med staten, enn for dem som bor i en liten bygd og er redde for å få besøk av politiet om de har «feil politisk mening». Dette må ta slutt.

Men Buraas fulgte klare signaler fra Justisdepartementet: «Politiet bør være oppmerksomme på debatter og opptreden som er egnet til å skape sosial aksept for narkotikakriminalitet, for eksempel legalisering av cannabis».

- Jeg også kan bli litt usikker når jeg diskuterer med ungdom som mener det er veldig ufarlig. Noe ganger må jeg virkelig lete etter argumentene. Jeg vet jo det er noen som kan drive med det, og klare seg bra, men samtidig tenker jeg «Skal vi la folk sjekke det ut selv, når vi vet hvor farlig det er for noen?»

Tror ikke det er farlig

Ungdomskontakten i Ringsaker har blitt et sted ungdommene kan ytre sine meninger. Miljøterapeut og ungdomskontakt Marianne Ihle er en del av TIUR-prosjektet, og har god kjennskap til hva ungdommene synes, både om cannabis og kommunens arbeid.

– De fleste vi snakker med, tenker at cannabis ikke er så veldig farlig. «Det er jo lov noen steder. Hvorfor er det så innmari farlig da?». Men samtidig spør jeg alltid «Hva slags forhold har du til legalisering?». Det er nok litt innarbeidet, for alle svarer «Nei, vi skjønner at det ikke er bra å drive med mye. Men det er ikke så farlig om jeg gjør det litt». Det er noe med å gi dem motvekten til det. «Ja, det kan brukes som medisin. For noen sykdommer fungerer det bra. Men det er gjerne hvis de er døende, og allikevel ikke kan bli friske. Da gir det bedre livskvalitet», sier Ihle.

– Det er ikke sånn at hvis du begynner å røyke, så er du automatisk narkoman. Det finnes mange eksempler på gutter og jenter som har holdt på et par år, og så sluttet, uten å ha tatt skade av det. Men tar du sjansen på å fortsette, og håper du har kontrollen? Vi gir dem litt mer fakta om skadevirkninger, enn det du finner på nettet. En del som blir tatt, synes det er veldig urettferdig. «Jeg kjenner jo mange andre driver på like mye som meg», sier dem. Da spiller jeg den tilbake, og sier at de er heldige har fått et stopp-punkt, og en mulighet til å snu.

Gir resultater

– Kampen er ikke tapt!

Krogstad peker på Power Point-presentasjon som flimrer på veggen på lensmannskontoret i Ringsaker. Av de 146 personene som er tatt i løpet av de fem siste årene, har 116 ikke blitt tatt på nytt. Men statistikken forteller også en annen historie. 49 av ungdommene, drøyt 33 prosent, ble tatt i 2015. Politiet avdekker stadig flere, men får ikke stanset bruken. Og stadig yngre brukere dukker opp. Til sammen var unge mennesker under 26 år involvert i 109 anmeldte narkotikasaker i Ringsaker i fjor.

Hvor mange som går under radaren er uvisst. Ida Lillehovde van der Eynden, SLT-koordinator i Ringsaker kommune, viser til Ungdata-undersøkelsen fra 2011.

– Den viste at tre prosent av ungdomsskoleelevene og 11 prosent av elevene ved Ringsaker videregående skole har brukt hasj minst en gang de siste 12 månedene, sier van der Eynden.

– Sett i fra kommunens side, er det en fornuftig ressursbruk å bruke midler på å forebygge konsekvenser som psykiske lidelser og dropouts fra skolen, potensielt store kostnader for den enkelte og samfunnet. Det er vanskelig å dokumentere effekten av forebyggende arbeid, men vi vet at det er viktig å komme inn tidlig, sier van der Eynden.

Krogstad er også klinkende klar på at arbeidet vil fortsette med full styrke.

– Rusforebygging vil være et av de høyest prioriterte områdene i Ringsaker også i framtiden. Vi mener at sjansen for å bli tatt i Ringsaker er ganske stor. Og det mener vi fortsatt den skal være. Hvis vi får tatt dem tidlig, rekker de ikke å bli vinningskriminelle, sier Krogstad, som tror arbeidet har en dempende effekt på gruppepress.

– Å kunne bruke argumentet «Nei, jeg kan ikke røyke. Jeg er på kontrakt» ovenfor vennegjengen er faktisk en positiv ting.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.