Pasientenes dom over sykehusene kommer i en undersøkelse der 400 pasienter ved hvert sykehus blir bedt om å vurdere «sitt» sykehus ut fra ni ulike kriterier.

Sykehusene kan så rangeres etter en totalscore der 5 er best og 1 er dårligst.

Av de 61 sykehusene som er med i undersøkelsen er sykehuset på Tynset ett av fire (4) som får toppscore med fem poeng.

Elverum, Lillehammer og Gjøvik kommer midt på treet med 3 poeng hver.

Hamar er svakest i Innlandet med bare to poeng.

Kun fem av de 61 sykehusene scorer dårligere enn Hamar.

Ikke medisinsk vurdering

Det er viktig å understreke at undersøkelsen ikke kan brukes til å rangere kvaliteten på det medisinske arbeidet som utføres ved det enkelte sykehus.

Pasient-evalueringen ble omtalt på hjemmesidene til Sykehuset Innlandet (SI) allerede i slutten på juni. I går ble dette en rikssak da Aftenposten skrev om rangeringen:

– Ingen skrev om saken da vi presenterte rapporten i juni. Det er vel ferietider i pressen også, sier kommunikasjonsrådgiver Torvild Sveen (40) i SI og ler.

SIs melding forteller at sykehuset i Elverum har tilbakegang på seks områder sammenlignet med året før. Hamar har tilbakegang på fem områder i forhold til året før.

Kongsvinger er det eneste sykehuset som har framgang på samtlige ni områder, mens SI Lillehammer har framgang på sju områder. SI Gjøvik har fått pluss i margen på fem områder fra pasientene.

– Vil lære av Tynset

– Tynset sykehus har flere ganger vært blant de beste i landet på pasientenes vurdering. Selv om dette ikke er en faglig vurdering så er den viktig. Rett før ferien snakket vi om hva vi kan lære av Tynset.

Det sier Øyvind Graadal (65), divisjonsdirektør for sykehusene i Hamar og Elverum til HA.

– Tynset er flinke på hvordan de tar imot pasientene og de yter en bedre service enn andre. Når Hamar scorer såpass svakt så tror jeg at det har med selve lokalitetene å gjøre. Sykehuset i Hamar har dårligst lokaler, sier han.

– Hva vil du si til pasientene som sogner til Hamar sykehus?

– At vi skal prøve å lære av Tynset for å ivareta pasientene på en enda bedre måte – og at den medisinske behandlingen er god i Hamar. Det viser andre undersøkelser. I tidligere undersøkelser har pasientene gitt Hamar dårlig score nettopp på punktet om bygningsmessige fasiliteter, sier han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.