Politioverbetjent Tor Strandvik forteller at politiets etterforsking av høyspentulykken nedenfor Arbeiderbevegelsen Folkehøgskole nærmer seg slutten.

– Hendelsesforløpet er sånn vi har trodd hele tida. De tre elevene har klatret opp, og gått fra vogn til vogn. Mens de balanserte langs taket, så har den ene kommet borti kjøreledningen. Når det er mellom 15.000 og 16.000 volt i den, da er det ikke noe mer, sier Strandvik.

Dør momentant

Han forteller at denne unge mannen dør momentant, mens en av de andre elevene, en ung mann i 20-åra, har fått noen begrensede brannskader. Den tredje eleven er en kvinne i 20-åra. Hun kom fra ulykken uten fysiske skader.

Les også: Jernbaneverket sjekker rutiner

Les også: 15.000 volt i ledningen

Les også: Elevene i sorg

– Vi har avhørt den kvinnelige eleven, og den siste eleven skal i avhør senere i dag. Vi har også avhørt vitner som så elevene klatre, og som så lysglimtet, da det ble kontakt med kjøreledningen, sier Strandvik.

Han påpeker at det ikke er snakk om et vanlig passasjertog, men et arbeidstog som brukes i forbindelse med vedlikeholdsarbeid på jernbanestrekningen.

Den siste skoleuka

– Elevene var på vei hjem fra en tilstelning, for dette er deres siste uke på skolen. Det var flere elever som gikk denne veien, men det skal ikke ha vært flere enn tre som var til stede da ulykke skjedde, som vi har fått oversikt over, sier Strandvik.

Han opplyser at det er skiltet om høyspent-faren på jernbanelinja.

– Det er høyspent-skilting på alle stolpene som står langsetter skinnene. Det er merket tilstrekkelig, men ungdommene har nok ikke tenkt tanken på at det gikk høyspent der, sier Strandvik, som vil advare andre barn og unge på det sterkeste mot å bruke jernbanevogner som et sted å leke.

Skolen besøker kirka

Den tragiske ulykka setter sterkt preg på den siste skoleuka på folkehøgskolen. Rektor Ola Bergum bruker all sin tid på å ta seg av elever, ansatte og pårørende. Skoledagen mandag startet med en samling i auditoriet, sammen med Sjømannskirken og kommunens beredskapsteam.

– Vi skal ha mye sosialt og felles denne siste uka. Det viktigste er å vise omtanke. I morra skal vi alle reise sammen ned i kirka, og så skal vi bruke dagene til å prøve å komme oss, og få en litt god avslutning etter skoleåret, sier Bergum.

Han forteller om vanskelige timer etter ulykka.

– Det er trist og tungt. Dette påvirker alle, for på en folkehøgskole er man tett sammen. Alle kjenner hverandre godt, og det er mye følelser. Elevene har det tøft, men vi skal prøve å avslutte uka på en best mulig, og en verdig måte, etter det som har skjedd, sier Bergum.