• GODT BEVART: Gullet er fortsatt i god behold, selv etter mer enn 1.000 år under jorda ved Åker gård.FOTO: Vegard Vike, Kulturhistorisk museum
  • Hårstell: Arkeologene mener denne kammen kan stamme fra den yngre jernalderen.FOTO: Vegard Vike, Kulturhistorisk museum

De siste ukene har arkeologer fra Kulturhistorisk museum vært i sving flere steder langs E6 i Hedmark. Hensikten har vært å undersøke jordmassene før man starter byggingen av ny motorveg.

Mens utgravingene i Ringsaker ble en skuffelse da det viste seg at gravhaugen ved Botsenden var plyndret, har utgravingene ved Åker gitt større resultater. Prosjektleder Frode Iversen sier arbeidet har gått over all forventning:

– Bevaringsforholdene har vist seg å være veldig gode. Vi har blant annet funnet en kam fra romertiden, samt fint dekorerte beingjenstander som blant annet har blitt brukt til veving.

Gullgubbe vekker oppsikt

Det mest interessante funnet er likevel det arkeologene kaller en «gullgubbe», en liten pyntegjenstand som trolig stammer fra tiden mellom år 700 og 800.

– Slike gullgubber har tidligere blitt funnet på flere steder i Norge, deriblant Tinghaug på Jæren, Mære i Trøndelag, Borg i Lofoten og Hov på Vingrom. Alle disse stedene var kultplasser med viktige offentlige funksjoner. Vi mener derfor at det kan ha ligget en stor og viktig bygning her, sier Iversen.

Iversen forteller at gjenstanden er sirlig dekorert med bildet av en mann og en kvinne. Dette tyder på at gullet har blitt bearbeidet i forbindelse med ekteskapet mellom to betydningsfulle personer.

– Gullgubben har trolig blitt brukt til å pynte en utskåret stolpe, et gudebilde, en viktig stol eller et høysete. Gullet kan også ha blitt begravd som offer, sier han.

Iversen sier man beregner alderen ved å sammenligne gullet med parallelle funn andre steder i Skandinavia, samt ved hjelp av stilhistoriske trekk ved bildene.

– Gullgubben har et tidstypisk motiv fra Merovinger-tiden. Den gangen var moten preget av det «tysk-franske» dynastiet på kontinentet, sier han.

Indfrefileten

Utgravingsleder Ingar M. Gundersen kaller Åker en usedvanlig rik funnplass fra jernalderen.

Gundersen sier summen av funn tyder på at Åker har vært oppholdssted for ledende slekter. Ifølge Gundersen forteller antallet kokegroper og det store beinmaterialet at det har vært samlet et stort antall mennesker på Åker i jernalderen, og at dette har vært en viktig møteplass på Østlandet.

– Dette er forenlig med tolkningen av Åker som et viktig kult- og tingsted. Utgravningsresultatene er helt unike for Østlandet, og er selve indrefileten i østnorsk arkeologi. Dette er noe man kun opplever én eneste gang i karrieren som arkeolog, sier han.

Gundersen mener tidligere funn forsterker inntrykket av at Åker må ha vært et sentralsted med konsentrasjon av både juridisk, politisk og kultisk makt.

– Trolig står vi overfor et herskerdynasti i yngre jernalder med et omfattende regionalt maktgrunnlag. Dynastiene utviklet seg senere til småkongedømmene vi kjenner fra sagakulturen.

Graver ut oktober

Iversen er strålende fornøyd når han oppsummerer de siste ukenes utgravinger på Åker:

– Dette er en helt unik plass; vi kunne ha gravd her resten av livet. De siste ukene har gitt oss et unikt og sjeldent bilde av et av datidens viktigste sentralsteder, sier han.

Arkeologene har allerede gravd i fem uker, og skulle i utgangspunktet ha begynt å runde av prosjektet i disse dager. I stedet blir gravingen utvidet til og med utgangen av oktober.

– Vi fortsetter i seks-sju uker til. Begrunnelsen er at vi har funnet så mange gjenstander som er godt bevart i kulturlaget. Vi har funnet mye mer enn vi trodde på forhånd, sier han entusiastisk.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.