Balansekunster Eskil Rønningsbakken, er hjemme på ferie for å spille i danseforestillingen: Utfor stupet, under årets Peer Gynt Stemne. Høyt over det imponerende Fryajuvet henger Rønningsbakken og ser rett ned i bunnen av fossen. Han er en av hovedattraksjonene i årets forestilling.
- Mange sier at jeg er spik spenna gæren, men de blir færre og færre, forteller Rønningsbakken. De ser at jeg overlever og de skjønner at det ligger årevis med trening bak. Rønningsbakken har drømt om å bli sirkusartist siden har var liten gutt. Nå har han sto suksess blant annet i Kina, der han over 200 millioner seere på et TV-show han er med i.

Alltid redd

- Jeg er alltid litt redd før jeg gjør et stunt og hvis jeg ikke er redd er det fare på ferde. Det ville vært et signal om at kroppen min kobler ut de normale forsvarsreaksjonene så derfor er frykten nødvending for meg.
Vi møter Rønningsbakken på kanten av stupet en halv time før generalprøven. Myggen suser tett rundt oss og ellers er alt er vått. Den svarte metallstigen som Rønningsbakken snart skal klatre i ser både våt og glatt ut.
- Jeg har festet skil-tape på baksiden, og da får jeg godt fotfeste, sier den avbalanserte Vallsetingen.

Stenger myggen ute

- Hva gjør du hvis en mygg stikker deg da du står på hodet der oppe?
- Jeg stenger den bare ute. Jeg kan å regulere både adrenalinet og min egen puls.
- Har det mentale mye å si?
- Ja, cirka 50 prosent sitter i hode. Jeg tenker alltid at jeg kan dø før jeg begynner på en rigg. Men, etter å ha gått gjennom riggen en gang, og da jeg kjenner at den begynner å sitte, da slapper jeg av. Da tenker jeg ikke mer på døden og når jeg står der oppe er jeg fullstendig til stede i deg jeg gjør.
- Hva er det som driver deg?
- Jeg har alltid fulgt drømmene mine og det ligger for meg å søke til det ekstreme. Livet handler om bevegelse. Man må utvide registeret sitt. Hvis man på en skala fra en til ti, bare beveger seg mellom en og to, blir livet stusslig, sier han. Rønningsbakken skal utføre en opptreden i Romedal 18. august før han reiser hjem til Peru. Først skal han bare henge litt i Frysjajuvet denne helgen og neste helg.
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00