• 50 HYTTER: Slik hytter vil Yang Xueyi bygge i Stange.
    TEGNING: SIVILARKITEKT THEIA HEIER HANSEN.

HA møtte den kinesiske forretningsmannen fra Beijing og kona Liu Jun for en måned siden. Da presenterte 51-åringen planene til selskapet hans Yang Yang AS.

I dag skal planutvalget behandle Yangs søknad om regulering av Malungen. Utbyggingsplanene som er unike i stangesammenheng, er nemlig i strid med arealdelen i kommuneplanen fordi området er avsatt til LNF-område, det vil si landbruks-, natur og friluftsformål.

Politikerne kommer ikke til å stikke kjepper i hjulene for driftige

Yang Xueyi. Slike investorer er ikke dagligdags og rådmannen åpner for at det kan igangsettes reguleringsarbeid med planprogram og turistvirksomhet på området rundt Malungen.

Store investeringer

Turistkonseptet til Yang Xueyi går ut på å tilby cirka 100 kinesiske turister opphold på sju til 10 dager lengde. Langrenn på Budor, golf, jakt og friluftsliv i nærmiljøet er ettertraktet blant kinesere. Yang Xueyi vil bygge 50 fritidsboliger i ulik størrelse over to etasjer. Gildehallen er foreslått utvidet med en vinterhage i glass samt et spaanlegg på det såkalte Jaktslottet. Byggherren har presisert at han vil oppføre de nye byggene i samme byggeskikk som dagens. Han ønsker at Malungen skal framstå i dag som skogstomt med lave tømmerhytter.

Rådmannen liker at arkitekturen på den nye bebyggelsen skal basere seg på eksisterende bebyggelse. Det er kapasitet for håndtering av vann og kloakk i området dersom eksisterende anlegg oppgraderes. Rådmannen mener det er positivt at lokalt og kinesisk næringsliv har etablert kontakt.

Endret arealbruk vil legge til rette for næring som får positive ringvirkninger for det lokale næringsliv og arbeidsmarked.

Yang Yang ønsker å oppføre to visningshytter langs odalsvegen.

– Behov for avklaring

Plansjef Kjersti Westgaard Gillund sier det er behov for en politisk avklaring nå slik at Yang Yang kan komme i gang med reguleringsplanen. Området er ikke avsatt til framtidig utbyggingsområde i kommunedelplanens arealdel. Derfor må politikerne godkjenne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.