• PRAKTEIENDOM: Den verneverdige Nordby-villaen oppført i 1938, er en av de mest kjent bygningene langs Mjøsa. Nå kan allmennheten få mulighet til å beundre arkitektturen.BEGGE FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN

Utbygger BoligPartner har varslet planoppstart for Stanges indrefilet. Den nye bebyggelsen er tenkt plassert sør for villaen fra Sandvikavegen med atkomst gjennom boligområdet Sandvika strand.

SI DIN MENING: Synes du stranda langs Mjøsa er tilgjengelig nok?

Grønn korridor

Eierne av Sandvika strand, Torill Valøy Gjøviken og Lars Gjøviken, solgte i sin tid åtte tomter fra eiendommen Gjøviken til BoligPartner. I dag er 4,8 mål avsatt til friområde på Sandvika strand. Nå ber de stanges folkevalgte være årvåkne når planforslaget for Nordby strand kommer til politisk behandling.

– Vi ser positivt på at eksisterende funkisbolig blir løftet fram som et kulturhistorisk minne. Det er ikke urimelig at denne eneboligen får beholde sin hage, men denne har aldri inkludert strandsonen. Nå vil en kultivering og rydding av strandsonen slik vi ser det ellers langs Ottestadstien, tilføre hele området nye kvaliteter, sier de.

– Bør åpnes

– I vandringen langs denne delen av Mjøskanten vil både naturen og arkitekturen kunne beundres av alle. Vi ber om at det videre planarbeidet med Nordby strand bygger på tidligere praksis og kommunedelplanen slik at friområdet langs Mjøsa og turstien kan videreføres som planlagt. Det er da naturlig å bygge videre på forstøtningsmuren slik kommunedelplanen viser, skriver ekteparet i et brev til utbyggeren.

Naboene på Gjøviken tar til orde for at strandlinjen bør åpnes for fri ferdsel når Nordby-eiendommen skal omreguleres.

Stengsel

– I dag er det bom stopp ved tomtegrensen og en videreføring av Ottestadstien stanset her. Som eiere av mjøstomter ser vi at det trengs mer og mer grøntområder lang Mjøsa. Det er vårt håp at flere får glede av strandsona. Mer av mjøslinjen må frigis. Skal det bli enda mer privatisering langs Mjøsa eller skal allmennheten få økt tilgang til disse perlene? spør ekteparet Gjøviken.

Plan- og arkitektsjef Idar Sambu i BoligPartner sier allmennheten skal tilgodeses med grønnkorridorer.

– Vi har brukt de samme forutsetningene som på Sandvika strand videre på Nordby strand. Nå er det bare oppstart og faktisk forslag til reguleringsplan er ikke lagt fram ennå. Villaen har vi fullt fokus på, sier Sambu.

– Fylkeskommunen mener funkisvillaen i Sandvika har høy verneverdi. Villa Riise på Domkirkeodden i Hamar er også fredet, men vi mener at Nordby-villaen er i samme klasse. Det sier arkitekt Tore Lahn i Hedmark fylkeskommune til HA.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.