På dagens møte forklarte Kathrine Gjerde fra Rambøll-Sweco at lokket på kulverten, dersom alternativ vest blir valgt, vil ligge på 132 meter. Det vil si omtrent 6,4 meter over det Strandgata ligger på nå.

Hun sa også at mulighetene for å senke kulverten var svært begrenset.

- Men alt kan kjøpes for penger, men det vil bli fryktelig fordyrende å senke kulverttaket.

Derfor må den legges så høyt

Sverre Setvik, som er planleggingssjef i Jernbaneverket, forklarer hvorfor kulverten på ligge så høyt som 132 meter:

- Sporhøyden må ligge flomsikret med tanke på en 200-årsflom, og over dette må det bygges et tak. Dersom vi skulle ha senket kulverten måtte vi ha bygget det hele vanntett, sier Setvik.

Han sier kostnadene da ville nærme seg Midt-alternativet.

- Det er veldig få muligheter til å senke særlig mer. I så fall blir det så justeringer, sier Setvik.

Flombiten er også grunnen til at de ikke kan begynne senkingen ned på kulverten på et tidligere tidspunkt, foreksempel ved Stangebrua:

- Høyden over Åkersvika er viktig. Da må vi ligge på 128 meter, sier Setvik.

22 meter bredt kulvertak

Kulvertaket vil være en 22 meter bred kloss som det legges fyllmasse på slik at det skråner ned fra "klossen" fra alle sider. Sikten fra noen steder mot Mjøsa vil bli kraftig forverret med en kulvert, mens sikten fra andre steder, vil bli bedre.

- Mulighetsstudiet som ble lagt fram i dag, viser hvilke muligheter som kan ligge på og rundt kulverten, sier Setvik.

Konsulentene som hadde utarbeidet mulighetene som ligger i utvikling av Hamar dersom det bygges kulvert, tegnet et bilde av en by som ville få en helt ny bydel nede med stranden. Det ble snakket om regnfallskanal, et Koigen med dobbel størrelse i forhold til i dag og utvikling av parkområder som skulle strekke seg helt ned til Mjøsa.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.