• SLAGET: Det kjente Brumunddalsslaget, august 1991.
  • MØTTES IGJEN: I går møttes Hai Hang og Vetle Lid Larssen igjen – tjuefire år etter at Lid Larssen publiserte artikkelen «Brumunddal – stedet Gud glemte?» i Aftenposten. Han besøkte den gang familien Hang som hadde blitt plaget i lang tid. Foto: Remi Laakso

Aftenposten-journalisten leste en notis i Dagbladet om en vietnamesisk familie i Brumunddal som ble trakassert.

Det vekket hans nysgjerrighet, og han reiste til Brumunddal våren 1991 – på en mange dagers reportasjereise. Han fant et sted med «Bevar Norge Norsk» skrevet på husveggen, dynamitt-attentat mot butikken til en innvandrer, han fant innvandrerbarn som ble spyttet på, godt besøkte FMI-møter, et sted de brant Ku Klux Klan-kors – og han fant den vietnamesiske familien han hadde lest om.

En far og mor og åtte barn, faren Ang Ngai Hang var slått helseløs, familiens vinduer knust av pøbel, gang på gang.

En ung gutt i familien het Hai Hang, han var den gang 15 år – og han driver i dag flere kjente restauranter i Hamar og Brumunddal. I går møttes Hai Hang og forfatteren av artikkelen, Vetle Lid Larssen.

Stor glede

Journalisten og forfatteren hadde gledet seg stort til å treffe Hai Hang, og uttrykte stor glede da de sto der, øye til øye på Brumunddal bibliotek. Hai Hang smilte også. Han hadde lenge lurt på hvem denne Vetle Lid Larssen var.

– Jeg husker ikke at han besøkte oss, men jeg husker godt artikkelen, sier Hai Hang.

– Stakk han hull på en verkebyll?

– Han satte det på spissen, og brumunddølene ville vise at «slik er vi ikke», sier Hai Hang.

– Det ble satt i gang en snuoperasjon det antakelig ikke har vært maken til i Europa, sier Vetle Lid Larssen – som i går berømmet brumunddølene for nettopp deres reaksjon.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.