• SOM HJEMME: Will Gilbert fra Arizona skryter av westernstemningen i Løten. Her gjør han klar revolveren blant cowboykledde fra hele Norden. FOTO: Mikkel Torpen Hokstad
  • Instruksjoner: Arrangørleder Stig Lundsbakken setter sikkerhet i aller første rekke og gir tydelige instrukser før en konkurranse.
  • KOSTYMER: Når man driver med westernskyting, driver man også med utkledning. Her er Bård Arnljot alias general Raphael Semmes i aksjon på skytebanen.

Lydene av ladegrep og kuler som treffer blinker av metall, skjærer gjennom lufta. «Yeehaw!» roper noen av de 120 skytterne som har samlet seg i skogholtet ved skytebanen i Løten. Mange av dem er middelaldrende menn med skinnbukser, cowboystøvler og brede hattebremmer. Alle har to revolvere hengende i lærbeltet.

Det er nesten som man er i det ville vesten da Quantrill Raiders arrangerer nordisk mesterskap i westernskyting.

Se video fra Hedmarkens svar på Virginia city i videoen øverst på siden!

Ros fra sydvesten

Det skriver Will Gilbert under på – og han vet hva han snakker om. Til daglig dyrker han nemlig den for mange ukjente hobbyen midt i Morgan Kane-land.

– I Amerika skyter jeg i Arizona Cowboy Shooters Association. Folkene i Løten kunne sklidd rett inn der, for dette er akkurat som i Arizona. Jeg føler meg hjemme. Her møter jeg like hyggelige og vennlige mennesker, og arrangementet er utrolig godt organisert. Det er rett og slett fantastisk å tilbringe helga i det norske westernmiljøet, skryter Gilbert.

Den erfarne westernskytteren var i Løten og skjøt også i 2007. Nå har han reist til Europa på ny skyteferie. Etter Løten-stevnet går ferden til Tsjekkia og flere skudd.

Hans amerikanske pass gjør at han ikke kan kjempe om topp-plasseringer i det nordiske mesterskapet.

– Jeg skyter ikke så bra uansett, så det spiller ingen rolle. Det er ikke konkurransen, men det sosiale det dreier seg om for min del, smiler han.

Både sport og lek

Stig Lundsbakken (44), leder i arrangørklubben, synes det er gjevt å få skryt fra amerikaneren.

– Det er dritkult. Vi reklamerer ofte med at dette er den billigste måten å komme seg til Arizona på, humrer han.

Westernskyting befinner seg i grensetraktene mellom idrett og ren moro. Lundsbakken drøfter spørsmålet «sport eller lek»på denne måten:

– Det er en sport, og vi er et godkjent skytterforbund. Sikkerhetsreglene er strenge, og alt gjøres ordentlig. Mange av deltakerne holder høyt nivå. Men det er selvsagt veldig uhøytidelig. Det er vanskelig å ta seg selv seriøst når man har på seg cowboykostymer. Cowboyhattene temmer konkurranseinstinkt for mange.

– Det er en uhøytidelig sport, konkluderer han.

Les også
NYHET

HATV: nordisk mesterskap i westernskyting i Løten.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.