Hamar kommune står midt oppe i arbeidet med å lage ny kommuneplan. I den forbindelse er Vien gård ved Vien-krysset og E6 spilt inn som et mulig nytt byggeområde.

Eieren ønsker å omregulere gården på knappe 300 mål til nytt nærings- og boligområde, og saken seiler opp som en het potet i kommuneplandiskusjonen.

Jordvernmål

Samtidig har Stortinget uttrykt som ambisjon at ikke mer enn 4.000 mål med dyrka mark skal omdisponeres innen 2020.

Fylkesrådet i Hedmark vil nå ta initiativet til at det lages en analyse over dyrka mark i Hedmark.

Det er ikke snakk om noen ny SMAT-plan (samordnet plan for miljø, areal og transport i Hamar-regionen), men et ønske om å øke bevissthet og kunnskap rundt betydningen av jordbruk for regionen, samt finne gode tiltak som motvirker nedbygging.

Økt befolkning

Fylkeskommunen har rollen som regional utviklingsaktør, og de har et uttalt mål om at befolkningstallet i Hedmark skal øke. Samtidig er fylkesrådet klar på at det må være mulig samtidig som Stortingets jordvernmål skal nås.

– Hamar har mye å gå på når det gjelder fortetting. Det viser analysen Asplan Viak har gjort for kommunen, påpeker Thomas Breen, som er fylkesråd for næring.

Fylkesråd for utdanning Aasa Gjestvang (Sp) mener fylkeskommunen kan bidra til å få et helhetsperspektiv.

Forstår at det er fristende

– Vi er ikke imot vekst og utvikling selv om vi går mot nedbygging av matjord, sier Gjestvang.

Hun forstår at det er fristende for utbyggere å ta jomfruelig dyrka mark, siden det er mindre komplisert enn å bygge i en by, men mener jordvernmålet veier tyngre.

Hedmark fylke har også en ambisjon om å bli ledende innenfor bioøkonomi.

– Da kan vi ikke svikte på reell bærekraft lokalt, mener Breen.

Totalt foreslår rådmannen å omdisponere 695 mål dyrka mark fram mot 2030. Vien er det største enkeltområdet, men det foreslås også omdisponering til boligformål på Ridabu og Slemsrud.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.