Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum var en av mange som tok turen innom teltet for fotoutstilling med bilder av arbeidende kvinner fra hele verden var stilt ut. Målet med utstillingen er å samle nok medlemmer og støtte til å reise en statue av «Småbrukskjærringa» i Romedal sentrum, og «med en stum, men talende statue sette fokus på alle kvinners ønske om å få ta del i en global rettighet – rent vann».

– Sånn var det en gang, og sånn er det dessverre den dag i dag i hundrevis av land. Det gås 2 millioner kilometer hver dag for å hente vann, sier Johansen, og drar klare paralleller mellom tilværelsen i Norge på starten av 1900-tallet og kvinner i utviklingsland, sier Harald L. Johansen

Tidligere klassekompiser

– Vi er en gammel skoleklasse fra Romedal som driver med dette her. Vi møttes igjen for noen år siden, og har gått sammen for å få opp en statue. Alt er klart og godkjent, men mangler å få inn flere medlemmer, så vi får noen penger, sier Olav Maagaard.

– Hva blir prisen på statuen?

– Det blir borti en million, for den er i to-meters høyde, sier Maagaard.

– Skjønner ikke omfanget

Harald L. Johansen tror fotoutstillingen vil hjelpe folk å få øynene opp for prosjektet.

– Vi er i en fase hvor vi har fått masse avslag av folk vi forventet skulle hjelpe oss. Vi skjønner ikke hvorfor, men jeg tror ikke dem skjønner omfanget enda, rett og slett. De vet ikke hvor stort dette er, sier Johansen.

– Det vi gjør nå er å synliggjøre det enda bedre enn det vi har gjort tidligere. Du ser dem er her, og synes det er interessant. Det er tydelig at vi må ut og fortelle hva vi driver med. Da tror jeg nok kanskje at folk vi være med på dansen, sier Johansen.

Opprette egen ærestittel

For å skape blest om prosjektet har organisasjonen også opprettet en pris kalt «Årets Småbrukerkjærring», en ærestittel som skal gis til personer som «over tid utmerker seg spesielt positivt i forholdet med sine medmennesker» og «er aktiv i tiltak for trivsel og sameksistens, og utfører en framtidsrettet innsats for samfunn og miljø». Den første mottakeren ble stangeordfører Nils A. Røhne, som fikk overrakt diplomet fra scenen på Romedalsdagene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.