Man lærer noe hver dag. Men kanskje ikke nødvendigvis når man forventer det. Sist uke vendte jeg hjem til Hedmarken etter nesten 16 år i Oslo. Dette var min første dag i Hamar Arbeiderblad, og jeg ble sendt ut for å lage en liten reportasje om butikken i Hamar fengsel. De hadde pusset opp lokalene og utvidet vareutvalget. Også skulle de ha julemarked. En smooth start i den nye jobben, tenkte jeg da jeg tuslet mot fengselsmurene.

Jeg ble tatt imot av tre ansatte, ikke innsatte. De fortalte meg at lokalene var blitt nye og om planene for julemarkedet som de ønsket litt oppmerksomhet rundt. Det skulle være salg av diverse håndverk, brukte sykler og vafler, fikk jeg vite. Også hadde butikken endelig fått navn: Vann og brød. Den måtte jo ha et navn, sa de. Jeg vet hva vann og brød er, og jeg har hørt at man før i tiden ble dømt til fengsel på vann og brød, men jeg har ikke tenkt noe mer over hva det dreide seg om. Men så skulle det vise seg at jeg skulle lære noe også den dagen. Fordi miljøterapeuten i fengselet begynte nemlig uoppfordret å fortelle meg litt om bakgrunnen for navnevalget. At man i Norge, inntil sent på 50-tallet, kunne få mer enn halvert straffen sin dersom man ble dømt til fengsel på vann og brød. 60 dager med ordinær fengselskost ble erstattet med 20 dager på vann og brød. Rikignok med litt salt attåt.

20 dager var også maksimalt antall dager myndighetene tillot denne typen soning. Dersom en kjeltring skulle sitte inne lenge, kunne man kutte fengselsoppholdet betydelig ved å servere denne menyen i 20-dagersperioder. Da med medisinsk tilsyn. Norge avskaffet denne formen for fengselsstraff så sent som 1958, hele 64 år etter svenskene. Men dette visste du, kanskje?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00