Om lag 250 personer møtte opp og lokalet var fullsatt før debatten startet. Jernbanesaken i Hamar engasjerte publikum mest. Politikerne i panelet var på sitt beste da debatten ble avrundet med temaet skatteøkning og sosiale forskjeller.

Den store valgdebatten var et felles arrangement i regi av HA og NRK.

Her er HAs vurdering av de åtte politikerne i panelet. Vurderingen er foretatt av nettsjef Frank Brandsås, journalist Thomas Strandby og nyhetsredaktør John Arne Holmlund.

Tor Andre Johnsen, Frp

En klar femmer for stilen - fordi han virkelig virket i slag. Men han får trekk for slagordpreget retorikk. Terningen kunne dermed fort ha landet på en firer. Turnerte alle temaer godt og hadde glimt i øyet. Forklarte stadig nye bomstasjoner med at Frp ikke har flertall. I jernbanedebatten, den delen av møtet som skapte mest temperatur både i panelet og i salen, fremsto han først og fremst som jovial. Høstet latter blant annet ved å si at Frp i det minste har kastet ulven ut av partiprogrammet.

Anette Trettebergstuen, Ap.

Opptrer i likhet med Johnsen profesjonelt og med autoritet, men må nøye seg med en firer fordi hun manglet Johnsens evne til å få folk til å glise litt. Startet tvert i mot med å heve en pekefinger mot publikum. Fremsto troverdig i sin forklaring på hvorfor hun gikk fra vest til øst i jernbanesaken. Var sterk da hun sa at det var vanskeligere å komme ut av skapet som øst-tilhenger enn som lesbisk. Var klart best mot slutten da temaet var fordeling og skatter - de store sakene for nasjonalforsamlingen. 

Kristian Tonning Riise, Høyre 

Må nøye seg en firer på terningen fordi han ble en del presset på defensiven og måtte forsvare regjeringsvedtak han ikke er enig i. Snakket godt for seg. Måtte finne seg i at mange i salen lo nesten hånlig da debattleder Carsten Bleness - med henvisning til uttalelser fra Erna Solberg - spurte om Hamar Høyre hadde vedtatt sitt ja til øst på tynt grunnlag. Var i større grad enn regjeringspartner Johnsen opptatt av å innrømme og være ærlig. Hadde en av kveldens friskeste formuleringer da han beskyldte Arbeiderpartiet for politisk latskap.

Ole Frode Mikkelgård, Venstre 

Får en firer, men kunne like fort ha fått en treer. Han var dyktig og meget solid når han fikk ordet, men "amatørene" måtte spille annenfiolin i denne debatten. Scoret stort på å være veldig saklig. Han var kanskje aller mest overbevisene på rovdyr - der høstet han da også solid applaus fra salen.

Magne Rydland, KrF

Må nøye seg med en treer fordi han ble lite synlig. Hadde imidlertid en knallgod start da han svarte ærlig - og kort og godt JA - til at KrF har ansvar for den ikke så populære formueskatten.


Trygve Slagsvold Vedum, Sp

Debattens klare vinner - selv om han ved siden av Johnsen var den som ble satt på flest prøvelser av debattlederen. En sekser på terningen. Selv i den krevende jernbanesaken - der Vedum og Sp har sagt det  tydeligste ja til vest - klarte han seg greit. Fra salen, der det var mange østtilhengere, kom det en del mishagsytringer og noe latter mot Vedum. Han scorer godt på glimt i øyet og at smilet aldri er langt unna. Er dreven, og virker merkelig nok ikke sliten etter en lang valgkamp landet rundt. Evnet å høste mer latter enn de andre og fremsto også som den som trivdes klart best i det overfylte biblioteket.

Karin Andersen, SV

Veteranen får en svak treer for innsatsen foran pausen, men snakket seg opp til en firer mot slutten. Andersen ble forbausende mye borte fra debatten. Hun sa at hun hadde "drevet med dette" siden80-tallet. Kanskje var det derfor hun virket litt lite interessert. Hun fikk fortalt at hun hadde jobbet med å passe sau i Tynset i sommer. Da andre snakket om rodyr minnet Andersen om at de reddeste ungene i Hedmark ikke er skremt av ulven. Da temaet mot slutten ble sosial fordeling og skatt gnistret det igjen av veteranen. Da høstet hun kveldens varmeste applaus og største respons.

Martin Løken, MDG

Kveldens dårligste score og en klar toer. Løken framførte sine budskap både utmerket og troverdig, men ble helt borte fra store deler av debatten. Scoret sitt eneste poeng da han tok Johnsen på feil i eiendomsskatten da han viste til forholdene i hjemkommunen (Elverum). Svarte ærlig at ulvespørsmålet er vanskelig og ba om rredusert polarisering. Da det var snakk om sykehus, en av de største sakene i Innlandet, sa han rett ut at det ikke var det temaet som fikk han inn i politikken. Derimot var han opptatt av at kloden er syk.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00