Skibladnerbrygga i Hamar denne uka: Det blåser en litt sur vind og tåkelokket har lagt seg over Mjøsa slik at man knapt kan skimte Helgøya der ute.

På brygga er det rigget opp en varebil som trekker på en stor vogn. Dette er ingen vanlig campingvogn, men en spesialbygd og helprofilert messehenger full av klistermerker av Frp-logoen og av partiets 1.-kandidat i Hedmark, Tor André Johnsen.

Selv har han tatt oppstilling foran doningen han kjører rundt med, som er så stor at han måtte kjøre helt rundt Domkirkeodden for å nå fram. Han står med begge tomlene opp, gliser og sender humoristiske meldinger til HAs utsendte fotograf. Han digger slike ting. Dette er så typisk Johnsen. Eller er det egentlig det?

Frakk og stråling

Tor André Johnsen er en person mange har en mening om og som mange har fått et inntrykk av gjennom media.

Søkerordene etter navnet hans på Google handler ikke om politikk, men heller om stråling, Russland og stortingsfrakk. Du ser han bli avbildet halvnaken i badstua for å klage på de nye benkene i Ankerskogen. Han poster på Facebook at han er forbannet fordi han ikke fikk kjøpe øl noen minutter etter stengetid. Han legger til stadighet ut «dommedagsartikler» fra nettsteder som document.no for å illustrere at Norge blir et farligere og farligere sted og at det som regel skyldes en for liberal innvandringspolitikk. Han begynte sin stortingskarriere med å si at han ikke ønsket å ha stortingsleilighet på østkanten i Oslo. Slik blir det skapt et karikert bilde av en person og i mange tilfeller, spesielt på venstresiden, og blant de sarkastiske elitistene på Twitter, blir han latterliggjort og framstilt som en politisk klovn.

Medias skyld?

Selv synes Johnsen at det er trist at mange har denne forestillingen. I mange tilfeller mener han at det er medias skyld at det blir sånn, og at de som kjenner ham godt vet at han er en annen. Selv er det naturlig å spørre om det heller er selvforskyldt?

– Jeg er jo glad i show. Jeg liker action og humor og har heller ikke noe mål om å være politisk korrekt eller lik som andre. Men det er ingen motsetning mellom det å være glad i show og det å jobbe for Hedmarks beste som stortingspolitiker. Det gjør jeg virkelig, og jeg er synlig, sier Johnsen.

Klart mest omtalt

Det er det vanskelig å arrestere ham på.

For ordens skyld gjorde vi et søk i HAs arkiv for de siste fire år.

Ingen av våre lokale stortingspolitikere har flere medieoppslag enn han. Med 874 saker er han godt foran Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum med 671 saker. Karin Andersen (423), Anette Trettebergstuen (403) og Gunnar Gundersen (186) ligger milevis bak.

Ser du på sakene er det litt «show» og sirkus, men de aller fleste er vanlige politiske saker og debattinnlegg. Ofte handler de om samferdselspolitikk.

Johnsen har også da fått skryt fra politiske motstandere som Ringsaker-ordfører Anita Ihle Steen for sin iherdige jobbing for å få E6 til Moelv. I departementer, da særlig i samferdselsdepartementet går det gjetord om Johnsen som en klegg som til stadighet ringer og maser for å få utvikling i sakene han jobber med.

Og selv de sakene som mange ler litt av, som badstua i Anker’n, er Johnsen klar på er viktige.

– Jeg er en ombudsperson og ingen sak er for liten eller for stor. For å ta badstua er dette veldig viktig for noen. Da velger jeg å gå inn i ombudsrollen. Jeg tar alle om bor i Hedmark på alvor. Jeg har kapasitet til å gjøre dette og samtidig holde på med større saker som E6, næringsutvikling på Ånestad og Løten Meieri samt veldig mange innsigelsessaker. sier han.

Tor André Johnsen er på mange måter en dualitet. Sirkushesten, showmannen og populisten på den ene siden og den iherdige arbeidshesten som står på for Hedmarks del og for den «lille mann» på den andre.

Derfor ble det Frp

At han endte opp lengst ute på høyresiden er egentlig litt tilfeldig. Han gikk jo tross alt med nei til atomvåpen-button på jakka som 12-åring og søsteren hans, som var radikal i oppveksten, endte opp i Senterpartiet.

Selv tror Johnsen det er to ting som har formet ham politisk: Skolen og Carl I. Hagen.

På skolen ble han påvirket av en lærer som nok sto temmelig til høyre og som nok i dag ville blitt oppfattet som en mannssjåvinist, men mest av alt ble han påvirket fordi skolen la opp til gode diskusjoner og debatter.

Og selv om både de fleste ansatte og elevene sto på venstresida, fikk Tor André respekt for å si sin mening som stadig gikk i en mer liberal retning. Carl I. Hagen så han første gang på begynnelsen av 80-tallet, og det ble hans politiske forbilde.

Det er den liberale ideologi som ligger i bunn for Johnsens karriere i Frp. På mange måter er Johnsen litt anarkistisk av seg. Han liker ikke formynderiet og at det offentlige skal bestemme for mye i folks private liv. Han ønsker seg minst mulig regulering og minst mulig regler. Hadde alt vært opp til ham hadde det i grunnen holdt med Kardemommeloven, men det forutsetter jo at alle er snille og greie – noe de ikke er.

Frykter ikke islamisering

Og i motsetning til mange innvandringskritiske, som Johnsen definitivt er, er han ikke spesielt opptatt av kulturell eller religiøs bakgrunn. Han frykter ingen islamisering av samfunnet og er personlig for å liberalisere reglene for arbeidsinnvandring.

– Rent personlig hadde jeg ikke hatt noe imot om det kom 100.000 muslimer til Norge for å jobbe. Men det forutsetter at de integrerer seg, sier han.

Det derimot Johnsen er meget restriktiv til, er å slippe for mange flyktninger og asylanter inn på en gang.

– Det har vi rett og slett ikke et velferdssystem til. Det skaper problemer. Det er stor forskjell på flyktninger og arbeidsinnvandrere.

Det er nok hans bakgrunn som har gjort ham så åpen for andre kulturer. Han har studert i USA og Tyskland og har reist mye i Øst-Europa, Asia, Afrika og Midtøsten som salgsmann for det som engang het Norske Skog. En jobb han gjorde godt og som han ofret da han foran forrige stortingsvalg gikk all inn og satset alt på et kort som stortingsmann.

Rød alarm i Hedmark

Den gang kom han inn relativt komfortabelt. Foran dette valget har Frp slitt mer. De er ikke like populære i regjering som i opposisjon, og det har vært flere målinger hvor Johnsen ikke har vært inne som direkte valgt fra Hedmark fylke.

– Vi må unngå en situasjon hvor seks av sju stortingsplasser fra Hedmark går til sosialistisk side. Riktignok er Hedmark rødt, men så røde er vi ikke, sier han.

Og så ler han.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.