Torsdag lyttet de villig til politikerne under skoledebatten på Ringsaker videregående skole, men gir en solid verbal dose i retur:

– Politikerne bør slutte å love ting de ikke kan holde. Det er det flere politikere som gjør, sier Brage Nordengen fra Brumunddal.

DEBATT ER IKKE KJEDELIG

De to kompisene synes likevel at politikk er interessant.

– Politikk fascinerer meg. Det er bra med variasjon og ulike løsninger, sier Brynjar Neuberg fra Nes.

Mange jevngamle kan synes det er kjedelig å høre på politikere som bare prater og hakker ned på hverandre.

– Kjedelig er det ikke, understreker Brage Nordengen.

OPPTATT AV SKOLE

– Hvilke saker er viktigst for dere?

– Uten tvil skolehverdagen og muligheter for jobb i framtida, sier Neuberg.

– Jeg ønsker at det skal bli flere lærere per elev i klasserommene. Da er det lettere for alle å bli sett, sier Nordengen.

Brynjar Neuberg og Brage Nordengen har for første gang stemmerett i år. Den skal de benytte seg av.

– Selvsagt skal jeg stemme. Men hvilke parti som får min stemme er hemmelig, sier Brynjar Neuberg.

LØFT FOR LÆRLINGENE

Ap og Sp styrer Hedmark fylkeskommune, og brukte anledningen til å ta ære for Ringsaker-elevene får ny videregående skole til 400 millioner kroner.

Sp påpekte også at uten partiets kamp ville ikke Ringsaker beholdt lensmannskontoret.

Derimot var det flere politikere som prøvde å vinne elevenes oppmerksomhet med å love flere lærlingplasser:

– Alle som fullfører yrkesfag skal få lærlingplass. Vi vet at 9.000 ungdommer mangler læreplass. Vi må gjøre noe, sier Nils Kristen Sandtrøen (Ap).

Ola Svenneby (H) mener at regjeringen ved å øke lærlingtilskuddet bidrar til å hjelpe de unge ut i arbeidsmarkedet.

– Det gir gode læreplasser og er mer offensivt det de rødgrønne fikk til, sier Svenneby.

NY LÆRLINGMODELL

Mens Anja Ariel Tørnes Brekke (Rødt) vil lovfeste rett til lærlingplass, vil Emilie Enger Mehl (Sp) heller ha en offentlig lærlinggaranti.

– Sp vil teste ut en modell med skole første året og yrkesfagelevene veksler mellom skole og arbeid det andre året, sier Enger Mehl.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.