De lå der på rekke og rad. 10 babyer i hver sin lille plastboks.

Til observasjon etter fødselen. Anette Trettebergstuen hadde nettopp født sin Gustav som var en av dem, men det hun så var noe som vekket en tanke som hun karakteriserer som «vakker».

– De lå der ti nyfødte og jeg husker at jeg tenkte at dette er ti ulike barn som har ti ulike foreldre. Foreldre med forskjellig bakgrunn. Med forskjellig kultur. Med forskjellig religion. Forskjellig økonomi og med forskjellig forutsetninger, men at der på sykehuset var alle likeverdige og alle fikk like god behandling uansett hvem de var. Det er vakkert og det er en verdi som jeg kjemper for.

annerledes valkamp

Det blir en annerledes valgkamp for Trettebergstuen denne gangen. Bare minutter etter at HA hadde satt seg ned med henne i leiligheten hun bor i Disenvegen i Hamar, bestemte Gustav (to måneder) seg for å gulpe. Resten av intervjuet ble et studie i multitasking hvor Anette pratet politikk mens hun ordnet bleieskift, kaffe, amming og vugging.

– Jeg var nok litt naiv på forhånd med tanke på at jeg trodde jeg skulle få gjort mye med en liten baby. Jeg så for meg at jeg skulle få en sovebaby som jeg bare kunne ta med meg rundt og hvor alt skulle gå plettfritt, men det er jo ikke slik. All tiden min nå går med på amming, skifting av bleier og vugging.

Søvn blir det lite av.

– Gustav er en mer krevende sjef enn Jonas. Det er virkelig en altomslukende jobb å bli mamma og det er superslitsomt å ikke sove, men han er jo så søt, så man glemmer fort det slitsomme.

På grunn av omstendighetene har Anette derfor takket nei til å delta i debatter i Oslo som på TV og radio og å reise rundt i valgkampen. Hun holder seg til Hamar hvor hun gjør oppgaver som lar seg kombinere med å ha med seg sønnen. Som foreksempel å stå på stand, gå på husbesøk og som nå; snakke med journalister.

– På valgkampåpningen fikk jeg Thomas Breen (Ap-kollega) til å passe på Gustav i et tilstøtende rom de få minuttene vi skulle tale. Alt jeg hørte da jeg sto der opp og talte, var Gustav som skrek. Da blir det vanskelig å konsentrere seg.

- trues av høyresiden

– Har det å bli mamma endret deg som politiker?

– Man får kanskje et annet perspektiv. Alle foreldre vil jo det aller beste for sine egne barn. Vi ønsker jo den best mulig barnehage og best mulig skole. Slik sett blir man kanskje enda mer opptatt av oppvekstvilkårene.

– Hvordan blir det for Gustav og hans generasjon å vokse opp i Norge? Hva er det du bekymrer deg for?

– Jeg tror ikke brunosten er truet for å si det sånn. Det er heller ikke slike ting som definerer norske verdier for meg. Det som må forsvareres og forbedres er den like muligheten alle som vokser opp i Norge i utgangspunktet har. Det er det mest unike man har. Det er lettere å klatre sosialt og lettere å lykkes i Norge enn i mange andre land, og mye av grunnen til det er at ulikhetene er såpass små i utgangspunktet. Men dette trues av høyresiden.I dag øker forskjellene mellom folk.

– Hvordan håper du Gustav blir når han blir stor?

– Jeg håper han blir en skikkelig kar. At det blir folk av ham, som vi sier på Hedmarken. At han skal bli en høflig, arbeidsom og redelig fyr som skal respektere andre og stå opp for sine egne meninger. Jeg håper han følger sine egne drømmer og tør å skape sin egen veg.

Blir hun statsråd

Etter valget vil Aps førstekandidat i Hedmark gå inn i sin tredje periode på Stortinget, hvis hun da ikke ender opp som statsråd. Selv vil hun, som politikere flest, ikke si noe når hun får spørsmål om dette, men det er ingen tvil om at mange forventer at Anette Trettebergstuen er en av dem Jonas Gahr Støre peker på dersom han skulle gå hen og bli statsminister.

Da vil Anette være superaktuell både som barne- og likestillingsminister og som kulturminister.

Men i valgkampen er det Hedmark og Hamar som teller. Hun blir nesten fornærmet når hun får spørsmål om hun er redd for å bli stemplet mer som en rikspolitiker som trives bedre på Dagsnytt 18 enn med de lokale sakene her til lands.

– Det er jo ikke sant. Jeg har vært talsperson for to forskjellige felt i Arbeiderpartiet i åtte år, og da må man også stille opp på NRK for å prate om dette og man blir mye brukt i hele landet. Det kan vel ikke være slik at det er negativt? Det at både Trygve Slagsvold Vedum, Kristian Tonning Riise, Karin Andersen og meg selv er en del i rikspressen tyder vel heller på at vi har en stortingsbenk som har innflytelse. Vi er alle kjente navn utenfor eget fylke. Det burde man heller være glad for og utnytte enn å bli skeptisk. Jeg er definitivt mye mer ei Hamar-jente enn ei Oslo-jente, sier hun.

Foretrekker øst

På vår oppfordring lister hun opp de fem viktigste Hamar-sakene hun vil få realisert etter valget:

• Raskere jernbaneutbygging gjennom Hamar

• Nytt hovedsykehus i Moelv

• Satse på spillindustrien på Hamar

• Fengsel på Ilseng

• Få flyttet landbruksdirektoratet til Hamar

– Sykehuset må på plass og det samme gjelder intercity. Når det gjelder trasé foretrekker jeg øst.

Når det gjelder spillindustrien mener Trettebergstuen at Hamar og Hedmark kan bli verdensledende.

– Jeg ønsker en ny stortingsmelding om spill og spillteknologi der vi forplikter staten til å satse helt konkret. Hamar har alle mulighetene til å bli et hovedsete og utvikle dette videre. Husk at dette ikke bare dreier seg om spill og underholdning, men utvikling av teknologi som velferdsstaten vil få bruk for, sier hun.

Når det gjelder oppvekstpolitikk brenner Trettebergstuen for et kvalitetsløft i barnehagene.

– Vi er veldig gode på barnehage her i Hamar og var de første som fikk til full barnehagedekning. Dette må vi videreutvikle og nå bør målet være at vi også skal bli best på kvaliteten i barnehage.

Vil ha «ordentlig» jobb

Det er vel dog tvilsomt om lille Gustav vil gå i barnehage i Hamar. Akkurat nå pendler han mellom Hamar og Oslo, og Trettebergstuen skal være politiker i alle fall i fire år til, men hun påstår at hennes politiske karriere ikke kommer til å vare evig.

– Jeg skal bruke mesteparten av min tid i arbeidslivet på noe annet enn politikk, men jeg håper jo å jobbe til jeg er over 70 år så vi får se.,

– Så da begynner du i kommunikasjonsbransjen?

– Det kan jeg love deg at jeg ikke gjør. Det må bli en jobb hvor jeg kan få brukt samfunnsengasjementet mitt.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00