Blant annet er harepest ett av sporene man nå mener kan utelukkes.

Harepest har vært sett på som en mulig årsak da det kom inn unormalt mange meldinger om hunder med blodig diaré etter 20. august - da båndtvangen opphørte i de fleste norske kommuner.

Det er heller ikke sannsynlig at det er algeforgiftning, og heller ikke noe som tyder på flåttbårne sykdommer. Forskerne utelukker også miltbrann.

Fra før av er campylobacter og salmonella utelukket.

Veterinærinstituttet melder også at laboratorieundersøkelser i dag at det ikke er forbindelse mellom en pågående utbruddsundersøkelse av entrohermoragisk E.coli (EHEC) på mennesker og denne hundesykdommen.

Mattilsynet opplyser at det i dag har blitt obdusert en hund fra Sogn og Fjordane, som viser samme tegn på blodig tarmbetennelse som de andre tilfellene.

LES OGSÅ: Tar grep etter at nok en hund ble syk

Så langt er det ingen fellestrekk mellom tilfeller av syke hunder med hensyn til alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende. Mattilsynet går aktivt ut sammen med Veterinærinstituttet, NMBU Veterinærhøgskolen og veterinærklinikker for å innhente informasjon om sykdomstilfeller. Det er et omfattende arbeid å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene.

Siden mandag har Mattilsynet mottatt én ny melding om en hund som har lignende symptomer på sykdom. Tilfellet er fra Østfold. Det har i tillegg kommet færre meldinger om hunder med mer moderate symptomer.

Flere hunder skal obduseres på Veterinærinstituttet de kommende dagene, og i tillegg analyseres prøvemateriale fra syke hunder.

Veterinærinstituttet har påvist bakterien Providencia alcalifaciens hos tilsammen ni hunder (åtte obduserte og en levende). Det er også påvist bakterien Clostridium perfringens hos flere av hundene.

Mattilsynet opprettholder rådet til hundeeiere om å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem. Hunder som viser sykdomstegn bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig.

LES OGSÅ: Bare én av to familiehunder ble syk

I tillegg til tidligere råd oppfordres hundeeier med syke eller døde hunder til å ta vare på prøver av hva hunden har spist siste 14 dager om mulig, slike at man kan ta prøver av dette hvis blir nødvendig. Fôr er en av mange muligheter som undersøkes, men Mattilsynet understreker at de ikke kan konkludere med hva som eventuelt er smittekilden.

Veterinærinsituttet opplever nå stor pågang og får inn mange meldinger fra hele landet.

Tirsdag i 17-tiden er det så stor trafikk på deres nettside at den er midlertidig utilgjengelig.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.