Olav er en av mange som er med. Her har mellom tjuefem og førti deltatt i det som nå er et nasjonalt tilbud fra Den Norske Turistforening (DNT). Initiativtaker, og Turistforeningens nasjonale prosjektleder, Eirik Dahl, har flyttet fra Bærum til Hamar med kone og barn – og jobber nå med friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede på heltid.

Denne kvelden står «naturlotto» på programmet, og Olav, Margrete Ruud Skjeseth i Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT) og jeg er på lag, og vi har med oss et ark med bilder av hva vi skal finne på stien i den vintermørke novemberkvelden.

Vi krysser av for maur, som vi ser på en plakat i Trollskogen, vi krysser av for blader, som ligger på stien, vi finner tre kongler og setter kryss på bildet av kongler, og vi krysser av for furu. Vi finner alt, bortsett fra måne og stjerner. Det er overskyet.

Etter turen setter vi oss ved bålet. Det liker Olav godt.

God stemning

– Jeg liker det, stemningen med bål, gitar og sang, sier Olav.

Og han synger gjerne med, på for eksempel Åges «Lys og varme».For første gang er «friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede» et nasjonalt tilbud hos Turistforeningen, og prosjektet har til og med fått en egen post på statsbudsjettet. Takket være en kar som heter Eirik Dahl, som hoppet av direktørstillingen i et internasjonalt selskap – og som sammen med Katrine Oreld og datteren Frida, har flyttet til Hamar.

Eirik og Katrines datter Frida (17) er utviklingshemmet, og Eirik fikk denne ideen i bilen hjem fra hytta for et drøyt år siden. Han kontaktet straks Turistforeningen, de sendte ham videre til Turistforeningen i Drammen – hvor de satte i gang på direkten. Allerede i mai var Eirik ansatt i DNT.

Isolerte

– Denne gruppen er glemt og kan ikke kjempe sin egen sak. Det fungerer greit så lenge de er i skolesystemet, men så blir de isolert, sier Katrine og Eirik.

Et turprosjekt er midt i blinken. Opplegget er laget for utviklingshemmede, men på turen og ved bålet er alle andre også velkommen.

– Det måtte være et lavterskelprosjekt, et arrangement man kunne komme til uten spesielt utstyr – og hvor man kan gå igjen når man selv ønsker det. Vi ønsket også å servere mat, så var man ferdig med kveldsmaten når man kom hjem, sier Eirik Dahl.

Hoppet av

I Trollskogen ved Ottestadstien, nede ved Åkersvika, serveres det varm saft og varme medisterkaker i lompe ved bålet etter turen. Det smaker godt. Seks – sju andre steder i Norge er dette i dag et tilbud. Tjueto steder har meldt sin interesse. Eirik Dahls mål er at trettifem steder skal ha et slik tilbud i løpet av tre år.

Hans teori er at utviklingshemmede i Norge er isolerte, inaktive og pasifiserte. Det er hva han ønsker å gjøre noe med. Han hoppet av den raske næringslivskarusellen for å gjøre noe med saken.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00