• BLE REDDE: Simen Larsen (t.v) og Rudy Edvardsdal var sammen med fire andre 12-14-åringer da de ble jagd til skogs av en ungdomsgjeng som ikke like klovemaska til Simen. Foto: John Arne Holmlund
  • SKUMMEL: Slik så Simen Larsen ut da han rømte til skogs med ungdomsgjengen i hælene.

Guttene på 12–14 år hadde spurt politiet om å få «skremme litt» i Kongsvegen ved Mørkved skole sør i Brumunddal. Nå angrer guttene på klovnestuntet.

– Jeg har aldri vært så redd. I løpet av kort tid ble parkeringsplassene og vegen ved skolen fylt opp med biler med ungdommer i. Ut av bilene kom sinte ungdommer. En truet oss med et balltre. Vi ble jaget opp i skoleskogen, forteller Rudy Edvardsdal til HA.

Kompisen Simen Larsen (14) bar klovnemaske og gul og rosa klovnedrakt. I ført dette kostymet rømte den livredde guttungen til skogs med mobben etter seg:

– Jeg gjemte meg i skogen, tok av klovnemasken og drakta og gjemte kostymet, før jeg våget å bevege meg hjemover. Jeg skjønner ikke hvorfor disse ungdommene var så sinte, sier Simen.

Aggresjon

Simen og Rudy beskriver ungdomsgjengen som en «rånergjeng».

– Det er på grunn av bilene. Alt gikk så fort. Typiske ungdomsbiler og mopeder kjørte inn på skoleplassen. Vi hadde lagt ut en melding på appen Jodel at vi skulle filme klovneskremming på Kongsvegen ved skolen. Det er nok grunnen til at ungdommene kom, mener Simen og Rudy.

HA møter guttene sammen med deres foreldre utenfor skolen. Foreldrene synes det er greit at sønnene forteller historien til HA. Moren til Rudy, Line Edvardsdal kom guttene til unnsetning:

– Jeg ringte Rudy ved 2030-tiden og fikk en redd gutt på tråden. Han befant seg da i skogen og han hadde høy puls. Jeg gikk straks til skolen og kunne konstatere at situasjonen hadde roet seg, men det var fortsatt 10 ungdomsbiler på plassen.

En av ungdommene dem hadde tatt fra guttene to motoriserte rullebrett og skolesekk. Jeg ba dem levere det tilbake. Jeg forstår ikke ungdommens sinne, sier Line Edvardsdal.

Hun og guttene poengterer at ingen kom til fysisk til skade.

På YouTube

– Vi ble redde fordi ungdommene var så mange, så sinte og løp etter oss med et balltre, forteller Rudy, som er en ivrig videofotograf med over 1.000 følgere på YouTube.

Nå vil gutta tenke seg godt om før de ikler seg klovnemaske og gulrosa drakt igjen.

HA har vært i kontakt med faren til en av ungdommene som kom kjørende i bil denne kvelden. han gjør det klinkende klart at hans sønn ikke skal uttale seg om saken. Politiet er ikke kontaktet.

– Det er ikke nødvendig med noen politianmeldelse, mener Line Edvardsdal.

Både gutter og foresatte er overrasket over hvor fort nyheter spres på sosiale medier som appen Jodel.

Edvardsdal vil ikke spekulere i hvorfor klovnestrekene utløste slikt raseri i ungdomsgjengen somkom kjørende til Mørkved skole ved 2030-tiden mandag kveld.

Klovner skremmer

Det amerikanske fenomenet med Killing Clowns har selvfølgelig også inntatt Norge. Skremmende klovner med balltre og våpen har skapt frykt både i statene og i europeiske land.

På Wikipedia kan vi lese at coulrofobi er betegnelsen på en irrasjonell og overdrevet frykt for klovner. Den er ikke uvanlig blant barn, men forekommer også blant ungdom og voksne.

Operasjonsleder Trond Ola Berg sier til HA at politiet foreløpig ikke har fått noen meldinger om skremte hedmarkinger.

– Politiet vil vel mene at folk bør avstå fra å ikle seg klovnemaske å skremme andre. Ikke alt som kommer fra USA er like bra. Dette er en trend vi ikke behøver å adoptere, mener Berg i politiet.

Kan straffes

Kler du deg ut som klovn og skremmer eller truer folk, kan du bli straffet, advarer politiet.

– Dette er en trend vi har sett i andre land og som tydeligvis har kommet hit til landet. Dette er en oppførsel vi ikke ønsker, konstaterer politimester Steven Hasseldal i Øst politidistrikt.

– Jeg tror nok at noen tenker at dette bare er morsomt og uskyldig. Men dette kan oppfattes som skremmende for dem som blir utsatt for det, fortsetter han.

Politimesteren ramser opp en rekke lovbestemmelser som kan ramme såkalte «killer clowns». Skremmende og plagsom atferd kan straffes med bot eller fengsel i to år og ordensforstyrrelser med bot eller fengsel i seks måneder. Om klovnen løper etter noen med balltre kan det tendere mot trusler, andre hendelser kan bli ansett som skadeverk.

Et av tilfellene skjedde tirsdag på Nes på Romerike. «Klovnen» var en 13 år gammel gutt som slo etter en bil med hockeykølle. Barn under 15 år kan ikke straffes.

– Det er grunn til å rette en henvendelse til voksne og gå i dialog med barna sine. De har et ansvar for å fortelle at slikt gjør man ikke. 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.