Fredag 13. juli ble et lam funnet med dødelige bittskader ved Vensætra i Løten. Også tidligere har det blitt funnet dyr med lignende skader i området.

Samme dag søkte Løten og Vang beitelag om fellingstillatelse på en ulv som har laget trøbbel for lokale bønder i og rundt Løten.

Etter at Statens Naturoppsyn (SNO) kunne bekrefte at lammet hadde blitt drept av ulv, ga Fylkesmannen i Hedmark tillatelse til å jakte på ulven.

Her er Fylkesmannens konklusjon:

– Ut fra en samlet vurdering med vektlegging av potensialet for framtidige skader dersom ulven fortsatt oppholder seg innenfor beiteområdene til Løten og Vang beitelag, samt tilgrensende beiteområder, gir Fylkesmannen tillatelse til skadefelling på én – 1 – ulv innenfor et nærmere avgrenset område og tidsrom som framgår av vilkårene for tillatelsen. Løten kommune får ansvaret for å lede gjennomføringen av fellingsforsøket.

Fellingsområdet er avgrenset til Løten kommune sør for riksveg 25, Stange kommune øst for E6 og øst for riksveg 24, samt Elverum kommune vest for Glomma og sør for riksveg 25.

Tillatelsen gjelder felling av ett individ i tidsrommet fredag 13. juli til fredag 20. juli klokken 12.

LES OGSÅ: 16 ulver skutt - jakta er over

Observert på viltkamera

Ifølge lederen i beitelaget i Løten og Vang, Aasmund Granberg, ble ulven registrert av et viltkamera ved Mosjøen klokken 3 natt til onsdag.

– Fellingslaget var raskt ute og lette etter ulven, men de hadde ikke noe hell. Vi fortsetter å vente på nye observasjoner, sier Granberg, som sier de har mistanke om at den befinner seg i området rundt Mosjøen.

– Den befinner seg mest sannsynlig et sted sør i Løten. Men en ulv kan bevege seg tre-fire mil i løpet av en dag, så det er ikke godt å vite, sier Granberg.

I overkant av 30 dyr blant tre beitebrukere skal ha blitt drept eller skadet de siste tre ukene. Det seneste angrepet skal ha skjedd natt til onsdag ved Veensætra.

– Avhengig av beite

Da vi møter ham er Granberg selv ute på tilsyn for å se etter de 240 sauene han har på beite på Budor. Han sier at det for tiden er om lag 3.300 sauer og 700 storfe på beite i Løten og Vang.

– Vi er avhengige av beiteressursene, særlig nå som bygda er tørr. Vi kan ikke bruke opp fôrressursene nå, om vi skal ha det til vinteren, sier Granberg.

LES OGSÅ: Se ulven som Kristian filmet ved Espa i Stange

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.