HA har den siste tiden satt søkelys på flere politisaker som gjelder seksuelle overgrep mot barn, som er blitt både tre og fire år gamle før politiet har fått dem for en domstol.

Resultatet er blitt ofre som går år etter år og venter, og gjerningsmenn som ligger an til å få vesentlig reduksjon av straffen sin på grunn av politiets tidsbruk.

Les også: Politiet brukte fire år før overgrepsssaken kom opp i retten.

Lørdag for en uke siden omtalte HA en sak som, til tross for at den tiltalte allerede hadde erkjent noe av overgrepene i februar 2013, ikke kommer for domstolen før i januar 2017.

– BEKLAGELIG

Politimester Johan Brekke i Innlandet politidistriktet sier til HA at det er beklagelig at noen alvorlige overgrepssaker er blitt flere år gamle før de havner i retten.

Les HAs leder om teamet: Politiet burde beklage

– Det er mange saker der man har brukt kort tid med godt resultat. Men det er ikke bra at det har tatt altfor lang tid i enkelte saker. Seksuelt misbruk mot barn og unge er noe vi skal prioritere, og når konsekvensen blir en økt belastning på ofre i slike saker – og at det får konsekvenser for straffen gjerningsmannen blir dømt til – så er det beklagelig, sier Brekke.

Politimesteren sier han vet at det kommer ytterligere et par saker til som også er blitt gamle hos politiet.

GÅR INN I SAKENE

– Det som er vårt fokus nå er å gå gjennom vårt arbeid med sakene og finne ut hva vi må gjøre annerledes for å unngå lang liggetid, sier Brekke.

– Gjør dere det nå?

– Ja, vi gjør det. Vi skal finne ut hvilke grep vi skal ta for å få kontroll på dette her.

Politimesteren har bedt medarbeidere gå gjennom de verste eksemplene på gamle saker, og sier det vil bli gjort i løpet av kort tid.

– Delvis basert på at HA har gått inn i disse sakene går vi inn og ser om det er mer enn det som er avdekket som må tas tak i og gjøres noe med. Det arbeidet er allerede i gang.

DÅRLIG KAPASITET

Selv tror Brekke at det er en sammensetning av flere årsaker som har ført til at saker er blitt gamle.

– Men det er nok en kjensgjerning at dette handler litt om gamle synder. En stor del av disse sakene kom inn til politiet på et tidspunkt da kapasiteten, særlig på påtale, var altfor dårlig.

LEDELSE OG KONTROLL

– Vi må også se på om vi kan organisere oss på en bedre måte, som gjør at vi får brukt ressursene våre på best mulig måte. Jeg har også tenkt at det i forhold til den konkrete siste saken (som tok nesten fire år, red.anm.) så handler det om at ledelse, koordinering og kontroll ikke har vært godt nok. Vi må få opp et system som gjør at vi har stålkontroll på de mest prioriterte sakene, sier Brekke.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.