Hedmark Krf ønsker regjeringsskifte. Under partiets ekstraordinære årsmøte på Scandic Elgstua mandag kveld stemte 23 av 40 delegater for at Krf skal søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og resten av venstresiden. 14 delegater stemte for høyresiden, mens tre stemte blankt.

Hedmark Krf skal sende seks representanter til landsmøtet 2. november, og de skal gjenspeile fylkespartiets mening. Disse seks er Ragnfrid Granerud og Charlotte V. Hoven, som begge stemte for et regjeringssamarbeid med høyresiden, og Magne Rydland, Thomas Engåvoll, Kjell Bjørseth og Oluf Maurud, som ønsker å felle Solberg-regjeringen ved å gå inn i et samarbeid på venstresiden.

HA MENER: Et uverdig frieri 

4 FOR AP, 2 FOR HØYRE

Fylkesleder Oluf Maurud var godt fornøyd med gjennomføringen av årsmøtet. Han sier de valgte representantene til landsmøtet gjenspeiler synet i Hedmark Krf på en god måte.

– Ser man på stemningen som er ute i lokallagene, var det som ventet. Hovedtyngden ønsker et regjeringssamarbeid på venstresida. Så representerer vi begge syn ved å ha med to representanter som går for Høyre. Dette gjenspeiler synet i Hedmark Krf på en god måte sier Maurud til HA.

Mange av dem som var oppom talerstolen under debatten, snakket varmt for at Krf bør beholde posisjonen som et opposisjonsparti i sentrum. Under avstemningens første runde, hvor oppgaven var å stemme for eller imot regjeringssamarbeid i det hele tatt, stemte 13 nei.

Hoven, som ble valgt som representant for høyre-sida, var blant dem som under debatten i forkant av avstemningen uttrykte et sterkt ønske om å forbli et opposisjonsparti. At hun ble valgt som representant for dem som ønsker et Høyre-samarbeid, reagerte flere på i etterkant av møtet. Da det skulle stemmes over hvilke to representanter som skulle representere Høyre-sida i Hedmark Krf på landsmøtet 2. november, kunne samtlige 40 delegater stemme.

KRITISK TIL AVSTEMNINGEN

Geir Byberg ønsket egentlig et samarbeid med Solberg og resten av høyresida. Han reagerer på avstemningmåten.

– Resultatet var omtrent som ventet. Det er fint med forholdsmessig antall representanter. Men det er litt spesielt at Knut Arilds tilhengere skal være med og bestemme hvem som på landsmøtet skal representere dem som ønsker et samarbeid til høyre, sier Byberg til HA.

Byberg er likevel tydelig på at han tror det er på tide for Krf å gå inn i regjering, men han foretrekker helt klart høyresida, selv om han egentlig - i likhet med de aller fleste andre - hadde ønsket seg en samling
i sentrum.

- Jeg mener at alt annet enn å først søke samarbeid med Høyre er problematisk etisk. Jeg tror vi må inn i regjering, men la oss gå mot høyre først, sa Byberg i sitt debattinnlegg. 

ØNSKER SAMLING I SENTRUM

Totalt 25 av de 40 delegatene var oppom talerstolen under debatten i forkant av avstemningen. Mange av dem pekte på at dette er feil tidspunkt for å søke regjeringssamarbeid i det hele tatt, og at Krf for å felle Solberg-regjeringen burde hatt en sak de var så uenige med høyresiden i at det ville vært naturlig med et politisk sidebytte. Men et flertall støttet altså Hareides ønske om et saarbeid med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

Kjell Bjørseth åpnet debatten med et støttende innlegg for Ap-samarbeid.

- Jeg er av den klare oppfatning at vi må velge side nå. Det var riktig å støtte Erna den gangen, men vi har ikke fått nok ut av det. Jeg mener Krf har mye å vinne på å prøve noe nytt. Ulempen er at vi kommer nærmere SV, og for meg er det like galt som Frp, sa Bjørseth, som ble valgt som representant til landsmøtet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.