HIAS eies av kommunene Hamar, Stange, Ringsaker og Løten, og driver anlegg for vann- og avløp i disse kommunene.

Budsjettet for neste år, samt økonomiplanen for de fire kommende årene, er nå i ferd med å legges.

I forslaget står kommunene i utsikt til å få en prisøkning på vann med 15 prosent i 2019, og på avløp med 10 prosent i 2019.

Disse prisøkningene overgår kraftig den generelle prisstigningen i samfunnet.

Eiermøte

Prisøkningene over er fra HIAS til kommunene. Det er kommunene som fastsetter prisene ut til innbyggerne i sine årlige budsjetter.

Uansett er bekymringen i Hamar kommune såpass stor at kommunen har tatt initiativ til et eiermøte 5. oktober for å diskutere situasjonen med de andre kommunene.

Rådmann Bjørn Gudbjørgsrud foreslår at Hamars kommunes representanter i HIAS’ representantskap fremmer krav om at HIAS må kutte kostnader både på drift og investeringer neste år.

Driftskostnadene bør kuttes med 5 prosent, mener rådmannen.

Vil gi tilsvar

Administrerende direktør Morten Finborud i HIAS sier at han er kjent med rådmannens kritiske innstilling til representantskapet, men han vil ikke kommentere noe rundt de forholdene som tas opp der nå.

– Vi vil gi vår vurdering rundt disse forholdene, og de vil vi forelegge for vårt styre mandag kveld. Før det har jeg ingen kommentar, sier Finborud.

Utsette kretsløpspark?

19. oktober skal det også være representantskapsmøte i Sirkula. Dette selskapet er skilt ut fra HIAS, og tar seg av renovasjon.

Rådmannen er også bekymret for kostnadsutviklingen i Sirkula.

De har blant annet planer om å bygge en ny kretsløpspark på Gålåsholmen til erstatning for gjenvinningsstasjonen på Stavsberg, med oppstart denne høsten. Den bør utsettes med minst to år, mener rådmannen.

Sirkula har vært i fokus det siste året på grunn av problemene med avfallshenting etter at RenoNorden tok over tjenesten. Nylig gikk RenoNorden konkurs.

Den midlertidige kontrakten med Nortransport innebærer en prisøkning på 12 millioner kroner.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.