Det hyggelige ekteparet med stort hjerterom deltok på redningsaksjonen for nærbutikken før jul og kjøpte aksjer. Bostyrer, advokat Ann Kristin Bogen, konstaterer at når ikke omsetningen er tilfredsstillende, hjelper det ikke så mye med en engangsrunde som redningsoperasjonen var.

DREV BUTIKK I 40 ÅR

– Jeg hadde skrevet lang handleliste til Sverre før han kjørte på butikken. Han kom imidlertid til stengt dør og det ble vi veldig overrasket over. Ingen var varslet om dette, sier Edel.

Om det var noe som het butikkgründere i Åsbygda for en menneskealder siden, er Edel og Sverre ambassadører for de gamle, gode kjøpmennene som klorte seg fast og nesten udødeliggjorte grendebutikken. Fr. (Fridtjof) og sønn (Sverre), Kolonial, Kjøtt og Pølsevareforretning er et begrep i bygda. Fridtjof bygde ferdig forretningen på Helseth i 1929. Så i 1947 innviet han et nybygg på Hekne, det som har vært nærbutikken til nå. Bare avbrutt av militærtjeneste og handelsskole har Sverre stått ved sin fars side i butikken siden 1947. Hans livsledsager Edel kom med i butikken i 1957. Fra 1972 tok Edel og Sverre over butikken og drev til 1996 da den fikk nye eiere. I 40 år holdt Sverre butikkdrømmen i live i Åsbygda og han var også innom pølsemakeryrket.

– På ett tidspunkt hadde vi tre kolonialer i bygda og bensinstasjon. Kino var i Folkets Hus. Mye har skjedd siden, sier Sverre og sukker. Det er ikke tvil om at en nærbutikk er avhengig av kundene sine, sier ekteparet.

Største kreditor

Ifølge bostyrer Bogen er årsaken til konkursen sviktende omsetning. Sparebanken Hedmark er hovedkreditor med drøyt 1,1 million kroner i krav. Banken har pant i fast eiendom, varelager og driftstilbehør, sier advokat Bogen.

Det var to ansatte da styret innleverte oppbudsbegjæringen 9. februar.

– Det var ikke grunnlag for å drive butikken videre. Folk brukte ikke butikken og da hjalp ikke redningsoperasjonen i fjor da det ble solgt andelsbrev, sier hun.

Da konkursbegjæringen ble innlevert, var gjelden cirka 1,5 millioner kroner. Butikken ble ikke drevet på kreditorenes regning, det ble satt stopp før situasjonen ble for ille. Små lokalbutikker kan bare overleve hvis folk bruker dem, avslutter Bogen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.